Waarom doet Italië al sinds 1997 niet meer mee en waar blijven Oostenrijk en Luxemburg. En die kleine landjes Andorra en Monaco? Tussen de periode van 4 september en 20 november 2010 vertelt wekelijks onze rubriekschrijfster Evelien Steenbergen waarom het land niet meer meedoet en kijken we terug op een (mooie) geschiedenis. Op het einde krijg je nog een mooi overzicht van alle inzendingen. (als je op ‘lees meer’ klikt)

Željko Joksimović mocht in 2004 zingen,
Željko Joksimović mocht in 2006 componeren,
Željko Joksimović mocht in 2008 presenteren

Omdat ik twee weken geleden reeds uitgebreider verteld heb over Montenegro, zal ik in deze rubriek iets meer vertellen over hoe het met Servië is vergaan op het Eurovisie Songfestival. Over de geschiedenis van Montenegro verwijs ik naar de eerste alinea van mijn rubriek van twee weken geleden. (Waar is Montenegro?)Servië en Montenegro keerde in 2004 terug op het Eurovisie Songfestival. Dit kon toen omdat ze inmiddels overgegaan was van Federale Republiek van Joegoslavië in de confederatie Servië en Montenegro. Dat jaar maakte het land een heel goed debuut met de Servische zanger Željko Joksimović. Hij eindigde uiteindelijk op de tweede plaats met het lied Lane moje. Hierdoor werd het land rechtstreeks geplaatst voor de finale van het jaar daarop.

Omdat in 2005 de Montenegrijnse band No Name het land vertegenwoordigde, keek Servië er van op dat in 2006 wederom deze band uit de nationale voorronde Evropesma als winnaar uit de bus kwam. Volgens de Serviërs was hier sprake van corruptie. Zij waren van mening dat Montenegro de Servische inzendingen geen punten gaf maar Servië op haar beurt gaf wel punten aan de inzendingen van Montenegro. Daarom namen ze met de winst van No Name geen genoegen en weigerden zelfs deze inzending voor 2006 te steunen. Uiteindelijk heeft dit conflict ertoe geleid dat Servië en

Montenegro zich terugtrok dat jaar voor deelname aan het Eurovisie Songfestival.

De dag na de uitzending van het Eurovisie Songfestival in 2006 werd door middel van een referendum beslist dat Montenegro zelfstandig zou worden. Op 3 juni staat Montenegro er als onafhankelijke staat.

Vanaf 2007 doet Servie als onafhankelijke staat mee aan het Eurovisie Songfestival. Ditzelfde geldt ook voor Montenegro.

Het jaar 2007 eindigde Montenegro 23e. Servië daarentegen eindigde op de eerste plaats. Ze zonden de zangeres Marija Šerifović met het nummer Molitva. Door deze overwinning mocht Servië in 2008 het Eurovisie Songfestival zelf organiseren.

Het jaar erop, dus in 2008, zond Servië Jelena Tomašević in voor deelname met het nummer Oro, zij eindigde hiermee op de zesde plaats.

Het jaar 2009 eindigde minder succesvol voor Servië op het Eurovisie Songfestival. Het land haalde maar zestig punten en kreeg daarmee helaas geen finaleplaats. Gezegd moet echter wel worden dat het land op een gedeelde tiende plaats terechtkwam met Kroatië. De jury die de beslissing over wie door zou gaan nam, koos uiteindelijk voor Kroatië.

In 2010 behaalde Milan Stanković met Ovo je Balkan uiteindelijk op de dertiende plaats in de finale van het Eurovisie Songfestival. Volgend jaar zal Servië wederom deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Over Montenegro is nog niets bekend.

Istanbul 2004: Željko Joksimović – Lane moje (HF: 1e plaats – 263 punten / F: 2e plaats – 263 punten)
Kiev 2005: No Name – Zauvijek moja (Rechtstreeks naar de finale – 7e plaats – 137 punten)
Volgende week kijken we naar Tsjechië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Category

📰 Nieuws