43 landen hebben zich aangemeld voor het 56e Eurovisie Songfestival in Düsseldorf. Dat maakte de EBU bekend op deze laatste dag van het jaar. Italië keert officieel terug, en mag zich vervoegen bij gastland Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk in de ‘Big Five’ nu in de finale, want omdat het één van de grote betalers zich op het Eurovisie Songfestival, heeft het het voorrecht om al gegarandeerd in de finale te staan. Maar liefst vier landen keren terug: naast Italië keren ook Hongarije, San Marino en Oostenrijk terug. Slovakije zou zich normaal terugtrekken, maar heeft zich toch aangemeld. Dit is een evenaring van het record van 2008. Rusland en Wit-Rusland, die nog niet bevestigd hadden, zijn er uiteraard bij.

Op maandag 17 januari is er in Düsseldorf de trekking voor de landen die in de halve finale’s staan. Zij komen dan te weten wie er in welke halve finale staat. Enkel Israël weet al dat ze in de tweede halve finale van donderdag 14 mei staan. In elke halve finale zijn er 19 landen. Op maandag 14 maart wordt dan in een draw de volgorde bepaald. Klik op ‘Lees meer’ voor de deelnemerslijst:


Albanië (RTSH)
Armenië (AMPTV)
Azerbeidzjan (İctimai)
België (RTBF.be)
Bosnië&Herzegovina (BHRT)
Bulgarije (BNT)
Cyprus (CyBC)
Denemarken (DR)
Duitsland (NDR)
Estland (ERR)
Finland (YLE)
Frankrijk (France 3)
Georgië (GPB)
Griekenland (ERT)
Hongarije (MTV)
Ierland (RTÉ)
IJsland (RÚV)
Israël (IBA)
Italië (RAI)
Kroatië (HRT)
Letland (LTV)
Litouwen (LRT)
Malta (PBS)
Moldavië (TRM)
Nederland (TROS)
Noorwegen (NRK)
Oekraïne (NTU)
Oostenrijk (ORF)
Polen (TVP)
Portugal (RTP)
Roemenië (TVR)
Rusland (C1R)
San Marino (SMRTV)
Servië (RTS)
Slovenië (RTVSLO)
Slowakije (STV)
Spanje (TVE)
Turkije (TVR)
Verenigd Koninkrijk (BBC)
VJR Macedonië (MKRTV)
Wit-Rusland (BTRC)
Zweden (SVT)
Zwitserland (SRG SSR idée suisse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws