In ‘Ingelicht?’ komen we meer te weten over de vertrouwde nationale voorrondes voor het Eurovisie Songfestival. 9 zaterdagen lang wordt er uitgebreid gesproken over nationale voorrondes (9 voorrondes die al zeker meer dan 5 jaar bestaan/bestaan hebben). U wordt dus ‘ingelicht’ over een nationale voorronde. 
  
Vandaag gaan we richting de Balkan, namelijk naar Albanië, waar men Festivali i Këngës en niet geheel toevallig, is daar vanavond de finale van voor de kandidaat van volgend jaar!
 
De Albanezen zijn nog maar sinds 2004 in het Songfestivalcircuit, maar Festivali i Këngës bestaat al sinds 1962. Maar sinds 2003, bij editie 42 werd het gebruikt als selectiemethode voor het Songfestival. Het land kiest altijd in de laatste weken van het jaar, en die winnaar gaat dan het volgende voorjaar naar het Songfestival.


Kejsi Tola (2009) en bijna ook
op het ESF van 2011.

 In 2003 won Anjeza Shahini de 42e editie van Festivali i Këngës en was daarmee de eerste deelneemster uit Albanië voor het Songfestival. De nummer twee, Mariza Ikonomi was het daar zodanig met oneens, dat ze toen ze won, protesterend het podium afliep. Anjeza Shahini won met Imazhi yt, wat op het Songfestival The Image of You werd. Het werd een succesvol debuut, een vierde plaats in de halve finale en een zevende in de finale. In 2005 vergaat het Albanië wat minder, Ledina Çelo wordt 16e in de finale.

In 2006 en 2007 haalt Albanië de finale niet, Luiz Ejlli en Frederik Ndoci, grote sterren in Albanië, maken geen indruk en worden respectivelijk 14e (op 23) en 17e (op 28). 2007 was een groot schandaaljaar in de wedstrijd, want er werd al fraude uitgevoerd, er zou tijdens de wedstrijd een liedje zijn gesaboteerd en er zou corruptie zijn geweest bij de topfavoriet, waardoor die niet won. Olta Boka mocht toen toch in 2008 naar het Songfestival gaan, en ze haalde de finale, waar ze met Zemrën e lamë peng 16e werd.

Kejsi Tola mocht in 2009 voor Albanië naar het Songfestivan. Toen ze 16 was, won ze Festivali i Këngës met Më merr në ëndërr, in Moskou Carry Me in Your Dreams. In de halve finale wordt ze zevende, genoeg om naar de finale te gaan, waar ze 17e wordt. Dit jaar was Juliana Pasha de Albaneese afgevaardigde: It’s All Abou You, eerst nog Nuk mandem pa ty, werd zesde in de halve finale en 16e in de finale.

Vanavond is er de 49e editie van Festivali i Këngës. Wie er wint, leest u natuurlijk op onze site. Kesji Tola is niet bij de 18 deelnemers vanavond, maar was wel kandidaat.
 

Alle inzendingen uit Festivali i Kënges en hun resultaat op het Songfestival:
2004: Anjeza Shahini – The Image of You (HF: 4e plaats – 167 punten / F: 7e plaats – 106 punten)
2005: Ledina Çelo – Tomorrow I Go (F: 16e plaats – 53 punten)
2006: Luiz Ejlli – Zjarr e ftohtë (HF: 14e plaats – 58 punten)
2007: Frederik Ndoci – Hear My Plea(HF: 17e plaats – 49 punten)
2008: Olta Boka – Zemrën e lamë peng (HF: 9e plaats – 67 punten / F: 16e plaats – 55 punten)
2009: Kejsi Tola – Carry Me in Your Dreams (HF: 7e plaats – 73 punten / F: 17e plaats – 48 punten)
2010: Juliana Pasha – It’s All About You (HF: 6e plaats – 76 punten / F: 16e plaats – 62 punten)
Het hoogst scorende lied van een Festivali i Këngës-afgevaardigde (qua punten)

Halve finale 2004: Anjeza Shahini – The Image of You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Category

📰 Nieuws