Ook de voorbije week kon u lezen op deze site wie de kandidaten van Turkije, Slowakije, Servië, Oekraïne, Rusland, Moldavië, Zwitserland en Zweden zijn. Vandaag beoordeeld ons vijfkoppig panel weer de kandidaten van deze landen. Zal één van deze acht landen winnen volgens één van onze juryleden? Wie gaat er in eerste klasse naar de finale en wie zal het moeilijk krijgen? Wie krijgt er een duim omhoog en wie een duim omlaag? Klik op ‘lees meer’ voor de commentaren van de vijf fans.
 
Turkije
Deze muziekstijl kan vaak op bijval rekenen.

Chiel: Turkije stuurt net als in 2004, 2008 en 2010 weer een rockband naar het songfestival. ‘Live it up’ is zeker een lied vol power, maar voor mij van de Turkse rocknummers wel de minste. Desalniettemin haalt het de finale en zal het vast de top 10 inschieten. 7/10

Erik: Van Yüksek Sadakat ken ik leukere liedjes. Live it up is behoorlijk stevig voor ouderwetse Songfestivalbegrippen, maar met de komst van de Oostbloklanden kan deze muziekstijl wel vaak op bijval rekenen. Qua uitstraling heeft Yüksek Sadakat al even veel mee als de 3J’s. Ook al geen pluspunt. 5,5/10

Jonathan: Als je het nummer luistert een deftige rockpopsong. Als je het nummer luistert na de vorige Turkse bijdragen te hebben geluisterd, klinkt dit opvallend magertjes. Maar 99% van de kijkers onthoudt die niet. Dus gaat Turkije het wederom goed doen. 6,5/10.

Martijn: Een sterk commercieel stukje overtuigende rock! Turkije wist vorig jaar al enorm te verassen door met een ijzersterk nummer te komen en goed te scoren, dit jaar doen ze dat nog eens ijzersterk over. Het liedje zelf is een stuk commercieler, maar zeker ook nog een stuk beter/aanstekelijker. Turkije gaat weer voor een top 10 notering en misschien wel voor wederom een top 3! Sterk! 8,5/10.

Maxim: Turkije stuurt weer een poprockgroepje. Maar dit kan toch niet het niveau van vorig jaar evenaren. Maar dit zal zeker in de finale geraken. Spijtig genoeg. 4/10.

Slowakije

Typische R&B-shit.

Chiel: Weinig origineel lied wat een beetje eentonig wordt terwijl je het luistert. Wel klinkt het nummer erg internationaal en is het erg goed geproduceerd! 6,5/10

Erik: Jammer genoeg zullen de fans die bij België de slaap gevat hebben heerlijk doordromen op deze prima sky-radio ballad. Ik ben heel benieuwd hoe ze van dit nummer een podiumact willen gaan maken. Ik ben bang dat Slowakije het vooral zal moeten hebben van de looks van de dames  6/10

Jonathan: Typische R&B-shit, zonder enige climax, opbouw of deftige tekst. Of de frêle poppemiekes het live ook kunnen waarmaken is voorlopig nog maar de vraag. Toch betrap ik me erop het liedje soms luidop te zingen. Stiekem hoop ik toch dat het doorgaat, al is het maar omdat zoveel andere nummers slechter zijn. 6/10.

Martijn: Waar vorig jaar de ballads zeer sterk uit de verf kwamen, doen ze mij dit jaar allemaal niks. Dit is ook zo’n niemanddalletje, een pauzenummertje. Van twee mooie dames verwacht je wel iets beter dan het slappe nummer waar ze nu mee komen. Het wordt eigentijds genoemd, maar dat is het zeker niet! 6/10.

Maxim: Slovakije komt met een goed lied. Een beetje Amerikaans getint (ook niet echt een succes op het Songfestival) maar kom, het is een goede inzending! 8/10.

Servië

Ik krijg er de vinger niet achter, maar ik wordt er vrolijk van.

Chiel: Een vrolijk en fris liedje. Toch heb ik betere nummers uit Servië gehoord met name in 2007 en 2008 toen de Servische ballads hoogtij vierden. Het lied kabbelt voort en mist het aanstekelijke van het Servische lied van vorig jaar.  6,5/10

Erik: Hoe het komt, ik weet het niet, krijg er de vinger niet achter, maar ik word zo vrolijk van Caroban! Het maakt ook niet veel uit, Servië brengt niet een lied maar een sfeer. Als het melodietje niet blijft hangen, moet je het met beeld doen, Servië heeft dat goed begrepen. Een beetje feel-good in de crisisjaren. Een winnaar is het niet, maar wel lekker!  7/10

Jonathan: Staat ook zéér hoog op m’n lijstje voor dit jaar. Fantastisch leuk nummer. Het enige liedje dat ik nu al helemaal vanbuiten ken. Mits een goede performance (please geen al te grote veranderingen ten opzichte van de nationale finale) zie ik dit het wel degelijk goed doen. 8/10

Martijn: Servië komt dit jaar met een vrolijk lente-deuntje! Dit is zeker niet slecht, en ik ben zeer benieuwd hoe dit in het Engels gaat klinken, want het zou zomaar eens kunnen verassen. Als het kapsel nog een beetje wordt aangepakt, want ze heeft wel veel van de Servische inzending van vorig jaar, en de act luchtig wordt gehouden, zie ik dit zeker in de finale terecht komen. 7/10.

Maxim: Alternatief maar niet goed, behalve het refrein dat kan me nog bekoren. Wel tof dat de Serviërs het kapsel van vorig jaar bewerkt hebben en op een vrouw hebben geplaatst. 5/10

Oekraïne

Ik dacht dat we te maken hadden met de winnaar van 2011!

Chiel: Sterke inzending! Het lied is krachtig, de zangeres is een plaatje en het lied ligt prettig in het gehoor. De finale zal geen probleem zijn en met de juiste act heeft het alles in zich om mee te dingen naar een hoge positie. 8/10

Erik: Tijdens de nationale finale was dit het enige liedje wat mij raakte en dacht ik spontaan te maken te hebben met de winnaar van 2011! Na alle veranderingen aan het arrangement en de vertaling naar het Engels is opeens alle magie verdwenen en vraag ik me zelfs af of de Oekraïne de finale wel zal halen. 7/10

Jonathan: Wat is er gebeurd met deze oorspronkelijke zo rustige ballade? Ik weet echt niet wat ik hiervan moet denken. Hopelijk wordt de circus-act zoals in de videoclip niet meegenomen naar het podium in de Esprit Arena. Slechts enkele trouw vriendjes van Oekraïne zitten in deze halve finale. Ze kunnen het lastig krijgen. 3,5/10.

Martijn: Eén van de sterkere ballads van het jaar, al is het wel erg breekbaar en kan de zangeres het misschien allemaal net niet halen. Waar ik benieuwd naar ben is de Engelse uitspraak van deze jongedame, want in de videoclip (welke er geweldig uitziet!) kan het allemaal echt net. Als dit live goed overkomt, kan het hoe dan ook rechtstreeks door naar de finale en zie ik het nog wel eens in de top 10 terecht komen. Maar met een slechte uitvoering kan het ook enorm verkeerd uitpakken. 7,5/10.

Maxim: Oekraïne komt met een prachtig liedje. Mooie vrouw mooie stem mooie muziek, nu nog een mooie choreo en dat zal hoog eindigen. 9/10
  

Rusland
Geheel is heel erg catchy.

Chiel: Goed popliedje. Het geheel ziet er gelikt uit en de act zal in Düsseldorf alleen maar beter in elkaar zitten. Zanger Alex Sparrow beschikt niet over een fantastisch stemgeluid en dat is jammer. Toch is het geheel erg catchy. 7,5/10

Erik: Alex’ act is gelikt, heeft een goede choreografie. Het nummer heeft iets spannends, sensueels en tegelijk meezingbaars (o-ho-ho). De zanger oogt en beweegt ook nog eens goed. Ik zie Alex het in finale ook heel erg goed doen bij zowel de jury als de televote. 7/10

Jonathan: De Russen hebben niet gekozen voor een groots opgezette voorronde, en spelen op veilig. Knappe jongeman met average popsong waarvan de massa smult. Dankzij de vele trouwe buren zal Rusland het zeker opnieuw goed doen, maar in de finale zie ik dit niet in de top-5 eindigen. 5,5/10.

Martijn: RedOne, daar beginnen we mee. De producent heeft voor Rusland een nummer in elkaar geflanst, het is een standaard RedOne productie geworden. Zeker niet een slecht nummer, maar alles behalve bijzonder! Rusland kan hiermee wel eens flink de plank misslaan, want de live uitvoeringen die tot dusver naar buiten komen klinken eerder overschreeuwd en vals, dan als een goed nummer. Dat terwijl Rusland vaak met goede producties komt. 6,5/10

Maxim: Een Dima Bilan look-a-like, maar een goede. Een goed liedje, maar ik denk dat hij een beetje beter zou articuleren als hij zingt. Soms komt het een beetje onverstaanbaar uit. Maar toch een goed liedje voor Russische normen. 6/10

Moldavië

Hier wil ik niet teveel woorden aan vuilmaken.

Chiel: Tja, daar zijn ze dan weer.. de rockende heren van Zdob si Zdub. In 2005 vond ik het al niet veel soeps maar toen was het lied in ieder geval nog wel geinig. Aan dit lied kan ik geen touw vast knopen. De eerste onvoldoende is een feit, sorry. 5/10

Erik: Het lied is uiterst vervelend, onverstaanbaar en rommelig. Toch denk ik dat ze er live nog wel een showtje van zullen maken. Ik mag hopen dat Moldavië volgend jaar wel de juiste keuze zal maken in haar voorronde.  4/10

Jonathan: Hier wil ik niet teveel woorden aan vuilmaken. De grandma maakte het tenminste nog leuk. Dit is gewoon erg. Als de Moldaviërs hopen het hiermee even goed te gaan doen, slaan ze meer dan alleen een plank mis. 0/10.

Martijn: Wat mij betreft het slechtste liedje van het jaar. Het is gewoon herrie in 3 minuten, 3 minuten die voor je gevoel een half uur duren. Helaas weet Moldavië met dit nummer overtuigend te melden dat ze nog lang niet klaar zijn om het ESF eens te winnen, en misschien is dat maar goed ook. 2/10.

Maxim: Het liedje van Moldavië is wel een oorwurpje, dit kan helpen bij het festijn. Maar op zich is het een middelmooter. 6/10

Zwitserland

Wie de winnaar na-aapt, bakt er niet veel van.

Chiel: Zwitserland komt met een lied in het muzikale genre van Colbie Caillat  en Jason Mraz. Lekker easy popliedje dat goed in elkaar zit. Ik gun Anna die felbegeerde finale plek maar ben bang dat In love for a while te weinig blijft hangen bij de jury’s en de televoters en daardoor de finale gaat missen. 6,5/10

Erik: Mooie Anna komt na alle bombarie van de voorafgaande bijdragen met een lief en rustig liedje. De ukelele is terug op het Eurovisiepodium en ik hoop dat ze de zaal aan het meeklappen krijgt. 8/10

Jonathan: Zonder twijfel mijn grootste ‘dark horse’ van 2011. Het contrast met de liedjes ervoor en erna zijn enorm, en net daarom denk ik dat dit genoeg kan opvallen om héél misschien nipt door te gaan. Al zal het wellicht niet gebeuren, ik vind het een erg leuk, mooi nummertje. 7/10.

Martijn: Luchtig en lief, daar komt Zwitserland mee. Misschien is dit liedje voor het songfestival wel een beetje te klein gehouden, maar Europa smult momenteel van dit soort luchtige muziek. Het klinkt allemaal erg lief en mooi. Of het de stemmers aanspreekt is een tweede, de live uitvoering vond ik een stuk minder overtuigend als de videoclip. Finalewaardig? Dat zeker. 7,5/10

Maxim: Een na-apende Lena in Zwitserland… Zelfde stijl, zelfde soort muziek maar toch goed als lied apart. In het Eurovisiegebeuren is algemeen geweten dat wie de winnaar van vorig jaar na-aapt er niet veel van bakt. Hopelijk een uitzondering deze. 8/10

Zweden

Zweden is een kanshebber.

Chiel: Erg goede inzending. Lekker popnummer gezongen door een zanger met een goede uitstraling. De act met het brekende glas is erg opvallend en geeft het geheel veel kracht. Gaat de finale in, hoe hoog het gaat komen is lastig te voorspellen, een erg goede klassering is zeker mogelijk. 8,5/10

Erik: Zweden is een kanshebber. Niet vanwege de zangkwaliteit van Eric Saade.  De act staat wel als een ‘glazen’ huis.  De melodie is toegankelijk, pittig en makkelijk mee te hummen in het kabouter Plop arrangement. De gimmick met het brekende glas zal bij de televoter zeker blijven hangen en stemmen opleveren.  7/10

Jonathan: Natuurlijk weer dé favoriet bij de gillende Eurofans dit jaar. Typisch cliché Europop-nummer, maar het is toch zo aanstekelijk, meneer. De Zweden spelen op veilig met deze keuze, en dat kan hen punten opleveren. Zo goed als zekere finalist. 7,5/10

Martijn: De grote favoriet, één van de grote favorieten. Eric Saade wist vorig jaar net niet het ESF te halen, maar dit jaar lukte hem dat wel. Met zijn mooie verschijning, het is een zeer knappe kerel, doet hij ieders hartje smelten. Zingen kan hij alleen niet geweldig en daarom is er kennelijk gekozen voor weinig bijzondere teksten, een geweldige act en enorm aanstekelijk liedje. Ik ben fan! En Eric is zeker een titel kandidaat! 9/10

Maxim: Ik ben er weg van, van dit lied. Het is een goede sound en zal zeker blijven hangen bij de Europeanen. 8/10

De (voorlopige) top 8 per halve finale:

Eerste halve finale:
1. Noorwegen/Zwitserland (7,4/10)
2. Polen / Albanië (7,3/10)
3. Servië (6,7/10)
4. Rusland (6,5/10)
5. Armenië (6,4/10)
6. Turkijë (6,3/10)
Tweede halve finale:
1. Zweden (8/10)
2. Nederland (7,7/10)
3. Oostenrijk (7,4/10)
4. Oekraïne (7/10)
5. Bosnië en Herzegovina (6,9) 
6. Slowakije (6,5/10)
7. België (4,7/10)
8. Moldavië (3,4/10)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Category

📰 Nieuws