Eurovision Panel 2011: Van rock tot oud-winnares.

0
1
Er zijn al zestien landen gepasseerd die ons panel al heeft beoordeeld. Ze hebben al twee onvoldoendes uitgedeeld en één acht op tien. Er moeten nog 27 landen worden beoordeeld en vandaag kijken we naar acht nieuwe landen; de nummer 9, 10, 11 en 12 van de eerste halve finale van dinsdag 10 mei en van de de tweede halve finale op donderdag 12 mei. Als u op ‘lees meer’ klikt kan u de commentaren vlotjes lezen. Vooral bij Israël is er veel ongelijkheid in de punten.

Georgië
Het begint heel erg lekker, en gaat dan over in geschreeuw!
 
Chiel: Georgië komt met een goed in elkaar zittend en pakkend lied dat niet persé ‘songfestival’ is. Ik vind het wel gewaagd dat ze dit One more day insturen. 7,5/10

Erik: Ik kan het niet helpen maar ook deze bijdrage intrigeert mij. Het heeft ondanks de hardheid ook iets melodieus. Het is modern en het is een van de weinige nummers waar ik mij niet erger aan de rap , omdat ik die juist heel goed vind passen in het nummer. 8/10

Jonathan: Enorm gedaald in m’n achting sinds de wijziging van zangeres. De huidige is niet geschikt voor nummers als dit. Ik vond ik écht goed met de vorige zangeres, maar nu is het zeer zwak. Zal wellicht weer doorgaan, maar daar hopelijk geen potten breken. 3/10.

Martijn: Het begint heel erg lekker, en gaat dan over in geschreeuw! Helaas wordt dit ‘m niet voor Georgië. Het stemgeluid van de dame van dit bandje klinkt erg schel en past totaal niet bij het nummer, de rappartijen klinken wel erg lekker. Andere zangeres had dit nummer naar een hoger niveau getild en daar hadden ze dan nog ver mee kunnen komen. 6/10

Maxim: Georgië komt dit jaar met een speciaal nummer vind ik. Maar het kan me niet bekoren eerlijk gezegd. 4/10

Cyprus

Het lied is oersaai.

Chiel: Aparte inzending vanuit Cyprus. Typische cypriotische cultuur vermengt met rock invloeden. Dit lied heb ik wat vaker moeten luisteren voordat ik het ‘begreep’  Op het Songfestival hoort men het nummer 1 keer en dan moet het knallen. Daarvoor is dit helaas niet toegankelijk genoeg. 6/10

Erik: Het lied is oersaai. Het lied begint als een diesel, mist een duidelijk refrein, en gaat als een nachtkaars weer uit. Het gejammer van de vrouw door het nummer heen en de hardrockgitaren maakt het lied er niet prettiger op.  4,5/10

Jonathan: Gevaarlijk liedje. We hebben enkel nog studio- of geplaybackte versies gehoord. En live stelt de zanger niet echt voor, dus zijn stem zal beslissend zijn. Het lied zelf is een stuk Griekse drama met een grote climax. Ik wil het goed vinden, maar het lukt me maar niet. Ik vrees dat dit tenonder zal gaan. 5/10.

Martijn: Op het liedje zelf valt weinig aan te merken, behalve dat het voor een ESC-nummer te weinig overtuigingskracht heeft. De zanger doet zijn best maar weet niet de emotie, die de muziek wel in zich heeft, over te brengen. Een vrouwenstem had hier veel beter bij gepast. Hiermee slaat Macedonië de plank helemaal mis. 6/10

Maxim: Een mooi rustig met een vleugje wild liedje waar Cyprus mee komt. Hopelijk scoort het goed. 7/10

Finland

Eén van de mooiste lyrics van 2011.

Chiel: Wat een leuk liedje! Dit doet me een beetje denken aan Me and my guitar van vorig jaar, maar toch heeft het een eigen stijl.  Hopelijk blijven dit soort nummers ook de komende jaren voorbij komen op het songfestival. Echte liedjes zonder poespas. 7,5/10

Erik: De bijdrage van Finland heeft één van de mooiste lyrics van 2011. Helaas koop je daar doorgaans in Eurovisieland helemaal niks voor en dus vind ik het geen probleem dat het lied zo’n nietszeggende titel heeft. De muziek heeft iets melancholisch. Dit soort liedjes moet het hebben van het juryrapport. Er is dus hoop voor Finland en ik hoop met ze mee. 9/10

Jonathan: [CopyPasteModus] Tom Dice – Belgium – 2010 [CopyPasteModus]. Je kan er gewoon niet omheen. Hij heeft zelfs dezelfde startpositie als Tom vorig jaar! Wel vind ik het een mooi nummer, met goede tekst. In deze tijden waar het milieu centraal staat (Japan bv.) kan dit het beter doen dan algemeen verwacht wordt. 6,5/10.

Martijn: Lief bescheiden liedje vanuit Finland dit jaar. Tussen al het hippe geweld valt dit nummer immens op. Mijn enige probleem met dit liedje is dat het erg veel lijkt op de twee kleine liedjes van vorig jaar en het kan zomaar zijn dat het daarom ook wordt afgestraft. De finale wordt gehaald, maar of het goed scoort?!8,5/10.

Maxim: Een nummer dat bij mij een kampvuur gevoel heeft maar daar blijft het ook bij. Wel mooi gezongen. 6/10

Bulgarije

De Pink van de Balkan mag op vrijdag naar huis.

Chiel: Een goed pop/rock liedje vanuit Bulgarije gebracht door een opvallende zangeres. Aan de act mag nog wel gewerkt worden, het is nu nog een beetje rommelig. Het lied bezit een mooie en duidelijke melodie. Ook vind ik het leuk dat de landstaal wordt aangehouden. 7/10

Erik: Bij mij gaat dit nummer het ene oor in het andere weer uit, maar er zal best publiek voor zijn. De Pink van de Balkan mag wat mij betreft op vrijdag naar huis.  6/10

Jonathan: Zeker niet slecht. Ik wachtte al lang op Poli Genova, en het is nu gebeurd. Ze heeft betere nummers, maar het lijkt wel een verplichting dat zangers met een deftig repertoire een minder goed nummer nemen voor het ESF, dus dit is nog goed dan. Twijfel wel aan de slaagkansen, het Bulgaars ligt niet lekker in het gehoor. 6/10.

Martijn: Zelf vind ik dit best leuk, maar weet ook dat dit niet hoog gaat eindigen. Waar ik vooral erg benieuwd naar ben is, of dit het live hetzelfde gaat doen! Het nummer mankeert weinig aan, en klinkt best goed als potentiele hit. 7,5/10.

Maxim: Bulgarije met een poprock liedje zie ik niet hoog eindigen. Maar op zich een goed liedje. 7/10
  
Malta
Fout!

Chiel: Leuk en vrolijk lied gezongen door een enthousiaste zanger. Ik hoop dat dit liedje de finale instroomt. Of dit ook echt daadwerkelijk gaat gebeuren hangt mede af van hoe het lied gepresenteerd gaat worden. Als het enthousiasme wat in de clip getoond word kan worden overgebracht dan moet het zeker kunnen lukken. Cijfer: 7/10

Erik: Dit nummer is zo flinterdun dat het wel heel goed gebracht moet worden wil het ook maar een enkel puntje halen. Herinneringen aan het Zwitserse ‘Celebrate’ dringen zich op en het zou mij ook niet verbazen als Malta puntloos eindigt in deze semi. 4/10

Jonathan: Het meest kitscherige nummer van dit ESF-jaar. Glen ligt me niet als zanger, dat speelt ook bij mij (excuses voor de oppervlakkigheid). Ik vind het niet goed. Malta gaat wéér niet door. 3/10.

Martijn: Fout! Een hele foute gozer die een heel fout discoliedje probeert over te brengen. Ook dit klinkt alsof het voor een vrouw is geschreven. Het liedje zelf kabbelt trouwens de volledige 3 minuten voort op hetzelfde deuntje, en dat werkt lichtelijk slaapverwekkend. 6/10

Maxim: Malta komt dit jaar met geen speciaal nummer. Het is een middenmoter maar wel met een goeieboodschap. Misschien kan het helpen maar ik betwijfel het. 6/10

Macedonië
Het niveau daalt serieus.


Chiel: Interessante inzending dit Rusinka met een lekkere beat. Het lied blijft hangen en ligt prettig in het gehoor. De vraag is alleen of Europa dit gaat vatten. 7/10

Erik: Vlatko zingt een loflied op de Russische vodka en lalt er rommelig op los. Het zal toch hooguit wat punten uit Bosnië en Bulgarije opleveren.  2/10

Jonathan: Erg rommelig, Poetin’s hielen likkend nummer, dat door de vreselijke act alleen maar erger gemaakt wordt. Macedonië wil gewoon niet meer doorgaan, lijkt wel. 2,5/10.

Martijn: Een pakkend liedje, met enigszins slechte zang. Het is niet voldoende voor de grote finale! En toch klinkt het best wel aangenaam in het gehoor, op de valse zangpartijen na. 6/10.

Maxim: Goed begin blijft in je hoofd hangen maar dan daalt het niveau serieus. 4/10

San Marino
80 % van de kijkers heeft nog nooit van San Marino gehoord.

Chiel: Wat een leuke bijdrage vanuit San Marino! Het lied heeft een kop en een staart en de zangeres bewijst te beschikken over een mooie warme stem. Kwalitatief gezien zeker finalewaardig. 7/10

Erik: Oei oei oei, wat is dit een enorme darkhorse! De melodie is simpel maar met een uitgekiende opgebouw. Wanneer dit lied goed gezongen wordt door deze mooie dame en de cameravoering perfect is, zal deze achtige ballade zich nog wel eens kunnen ontpoppen tot een ware Is-it-true-Yohanna-act en tegen alle verwachtingen in heel hoog eindigen. 9/10

Jonathan: Vind ik persoonlijk een erg mooi nummer, heerlijk om naar te luisteren en mee te kwelen. Jammer genoeg ben ik ervan overtuigd dat: 1) minstens 80% van de kijkers nog nooit van San Marino gehoord heeft en niet gaat stemmen op een land dat ze niet kennen; 2) het nummer door de andere 20% als te saai bevonden zal worden. Jammer, maar wellicht geen finale. 6/10.

Martijn: Verassend mooi fris liedje. Er valt weinig op dit liedje aan te merken, behalve dat het op het podium wel goed moet overkomen en ik denk dat daar de valkuil ook in zit. Wat mij betreft doet San Marino mee voor de top, het is afwachten of Europa hier ook zo over denkt. 8/10

Maxim: Het is een mooi liedje dat San Marino stuurt naar het festival. Maar ook niet speciaal speciaal. 6/10

Israël

Waar is Israël mee bezig?

Chiel: Dana is back! En hoe! Met ding dong probeert ze wederom een greep te doen naar de winst. Dit jaar is dit lied 1 van mijn persoonlijke favorieten! Het enige kritiekpuntje van mij was dat het lied wat ‘achterhaald’ was. Met de nieuwe mix is het lied meer van deze tijd en nog pakkender. Nu nog een topshow eromheen bouwen en dan Jeruzalem 2012? 9/10
 

Erik: Het wachten is op het moment waarop de PR machine van Israel in gang gezet zal worden. Alles om de transseksuele Dana te hypen en de aandacht af te leiden van het flinterdunne liedje en het ‘zangtalent’.  Het is triest dat Dana voor Boaz Mauda zo’n prachtig nummer wist te schrijven, maar zichzelf met zo’n niemendalletje te kijk zet. Dat mag toch eigenlijk niet goed aflopen.  4/10

Jonathan: Diva is nooit één van mijn favoriete ESF-nummers geweest, verre van zelfs. Maar in vergelijking met Ding dong klinkt het als een meesterwerk. Erg rommelig en onprofessioneel. Hopelijk komen er nog wijzigingen voor Düsseldorf, want dit is lachwekkend slecht. Zal enorm veel publiciteit krijgen, maar doorgaan? 3/10.

Martijn: Waar is Israel mee bezig? Vorig jaar stuurden ze een prachtig stuk muziek, helaas met een zanger die het net niet haalde. Dit jaar komt onze “Dana” terug op het festival en met een slap discodiedeltje. Het doet mij in ieder geval niks. Dana kan wat mij betreft beter stoppen met zingen, al kan men het ook niet echt zingen noemen wat ze doet. 5/10
 

Maxim: Ons Dana is terug met een goede song, een oorwurmpje zoals Diva. Waarschijnlijk zal ze niet winnen maar de finale zit er wel. 8/10

De (voorlopige) top 12 per halve finale:
 

Eerste halve finale:
1. Finland (7,5/10)
2. Noorwegen/Zwitserland (7,4/10)
3. Polen / Albanië (7,3/10)
4. San Marino (7,2/10)
5. Servië (6,7/10)
6. Rusland (6,5/10)
7. Armenië (6,4/10)
8. Turkijë (6,3/10)
9. Georgië (5,9/10)
10. Malta (5,2/10)
 
Tweede halve finale:
1. Zweden (8/10)
2. Nederland (7,7/10)
3. Oostenrijk (7,4/10)
4. Oekraïne (7/10)
5. Bosnië en Herzegovina (6,9)
6. Bulgarije (6,7/10)
7. Slowakije (6,5/10)
8. Israël (5,8/10)
9. Cyprs (5,7/10)
10. België (4,7/10)
11. Macedonië (4,3/10)
12. Moldavië (3,4/10)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.