Sinds 21 maart presenteren wij u elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag twee kandidaten van het Eurovisie Songfestival 2011, dat plaatsvind op dinsdag 10, donderdag 12 en zaterdag 14 mei 2011 in de Esprit Arena in Düsseldorf. Op vrijdag kan u op deze site telkens lezen wat ons ‘panel’ van de liedjes vind. We eindigen met de voorstelling van alle 43 kandidaten op donderdag 28 april. Vandaag de kandidaten uit Portugal en Wit-Rusland.

  

Protestlied uit Portugal.

Homens Da Luta mag dit jaar de Portugese eer hoog houden met het lied Luta é alegria. De groep bestaat uit de broers Vasco Duarte (Falâncio) en Nuno Duarte ‘Jel’ (Neto). Voor het Songfestival hebben ze nog enkele vrienden meegebracht. Ze zijn vooral geïnspireerd door de Anjerrevolutie in 1974. In 2010 wouden ze al eens meedoen aan de voorronde in Portugal, maar werden toen gediskwalifeerd wegens te politiek getind.
   

Dit jaar deden ze opnieuw mee aan de voorronde en in de internetselectie kwamen zij als winnaar uit de bus met 17.374 stemmen, een kleine 3000 stemmen meer dan de nummer twee Wanda Stuart. Zodoende mogen ze dus meedoen aan de nationale finale van Portugal op 5 maart. Bij de puntentelling van de jury eindigt de groep met 104 punten op een zesde plaats en kregen ze zes punten. Bij de kijkers kregen ze de volle twaalf punten waarmee ze 18 punten in totaal hebben, amper één punt meer dan de nummer twee. 
  
Chauvinisme uit Wit-Rusland.
De 20-jarige Anastasiya Vinnikova zal in Düsseldorf het een beetje toch wel chauvinistisch lied I Love Belarus zingen. Ze deed mee aan verschillende lokale wedstrijden en begin 2010 mocht ze zingen op de inhuldiging van de Minsk Arena, het complex dat het Junior Songfestival mocht ontvangen in datzelfde jaar. In de herfst van 2010 doet ze mee aan ‘Music Court’ op ORT.

Op 28 februari kondigt de omroep BTRC aan dat zij namens het land met ‘Born in Byelorussia’ mag aantreden. Enkele dagen worden de tekst en titel aangepast naar ‘I Am Belarusian’ omdat de tekst veel over de vroegere Sovjet-unie ging. Toen raakte bekend dat het lied al in mei 2010 was gehoord en dat mag niet. Op 14 maart ging de song ‘I Love Belarus’ online in première met de nieuwe tekst, titel en muziek. De tekst en muziek werd medegeschreven door ondekker Evgeny Oleinik.
   

  
Uitgebreidere info van deze landen, alle andere landen  en het Songfestival van dit jaar is er vanaf 30 april te vinden in ‘Good To Know…’, een eenmalig magazine omtrent het Eurovisie Songfestival 2011. Bestellen kan nu al gratis via goodtoknow@eurovisionbelgium.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Category

📰 Nieuws