‘The day after…’, dat is het vandaag, en dan is het traditiegetrouw tijd om eens vooruit te kijken naar volgend jaar. Volgend jaar zal het Songfestival waarschijnlijk in Bakoe plaatsvinden; maar er zijn serieuze twijfels dat het land wel een Eurovisie Songfestival kan organiseren. Het heeft maar één grotere hal en daar kan nog maar amper 7.000 man binnen, en dan moeten de plaatsen van het podium er nog afgerekend worden. Op forums spreekt men nu al van het slechtste scenario dat er is. Waarom?
Azerbeidzjan ligt ver van andere Europese landen. Al je op de kleine kaart hiernaast ziet, zijn de gele landen de deelnemende landen van dit jaar en het rode land is Azerbeidzjan. Ook staat het land achter qua media. Modern is het land wel op bepaalde vlakken, maar de infrastructuur is redelijk slecht. Het land kent ook weinig persvrijheid en is een dictatuur onder de leiding van İlham Əliyev, aan de leiding sinds 31 oktober 2003 en opvolger van zijn vader, die sinds 1993 de president was.
Ten tweede is er de vijandigheid tussen Azerbeidzjan en Armenië. De landen zijn al sinds 1918 in een soort van oorlog, maar dat werd onderbroken tijdens de Sovjetperiode. In het Songfestival zijn de beiden landen ook zeer onvriendelijk tegen elkaar. In 2009 liet Azerbeidzjan het telefoonnummer niet zien bij Armenië en gaf men geen commentaar bij het lied. Er werden zelfs 43 mensen ondervraagd dat jaar omdat ze op Armenië hadden gestemd. Andersom liet Armenië uitdrukkelijk de ‘We Are Our Mountains’ in de Nagorno-Karabakh zien; waar ze al jarenlang om vechten. Vorig jaar zonden de Azerbeidzjanen het Junior Songfestival uit waar ze niet aan meededen. Toen dat duidelijk werd dat Armenië won, stopte men met uitzenden.

Het voorval tijdens de puntentelling
van 2009 met het Armeens molument.
Dit jaar mag Armenië het Junior Eurovisie Songfestival organiseren en dat is ook een probleem. De delegaties die naast het JESF ook naar het ESF komen, kunnen dan Azerbeidzjan niet binnen. Dat komt omdat wie een Armeense stempel op zijn reispas heeft staan, geweigerd word in Azerbeidzjan. Toch geeft Armenië toch wat punten aan Azerbeidzjan op het ESF, maar andersom niet. Zo kreeg het in de halve finale van 2008 van alle landen punten, behalve van Azerbeidzjan. Armenië gaf in 2008 twee punten aan Azerbeidzjan in de halve finale en in 2009 één punt in de finale. Armenië zou volgend jaar waarschijnlijk niet deelnemen aan het Songfestival.

Derde probleem zal het Songfestival dus zelf worden. Heel Europa en de wereld zal naar Azerbeidzjan kijken. Zoals we al gezien hebben bij de spokepersons van Azerbeidzjan is het Engels slecht in het land. 99 % van de bevolging is Moslim en zij zullen het bloot niet gaan zien komen. Het Songfestival zal niet georganiseerd worden door de staatszender, maar door een publieke zender. Dat geeft ook weer andere mogelijkheiden.

Er bestaat dus wel degelijk een kans dat het Songfestival niet naar Azerbeidzjan gaat wegens politieke en logistieke redenen. Wie zou dan wel het Songfestival mogen organiseren. Italië, de tweede van gisteren zou een logische keuze zijn, maar die staan nog niet te springen. De Zweden doen dit wel en zijn dus meteen kandidaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws