… beleefden we een historische dag. Op die dag, precies en exact 25 jaar geleden won een dertienjarig meisje uit België voor het allereerste het Eurovisie Songfestival voor dat kleine landje. Vandaag, 25 jaar later kent haar carrière een nieuwe doorstart en brengt ze een nieuw album uit, dat de naam ‘Make up’ meekrijgt. Verder krijgt u in deze derde round up het randnieuwe dat we vandaag hebben kunnen vernemen en krijgt u ook nog eens een overzicht van de afgelopen repetitie- en persconferentiedag
Wat is er vandaag gebeurd?
Die verjaardag van Sandra Kim haar overwinning mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Volgende week donderdag zendt de RTBF vlak voor de tweede halve finale een special uit over Sandra Kim. De reportage kreeg de naam ‘Sandra Kim, 25 ans après’ mee. De VRT zendt deze special ook uit, waarschijnlijk op zaterdag 14 mei, vlak voor de finale in De Rode Loper Extra om 20:40.
Hierbij nog een passage van onze columnist over de overwinning van 1986:
Allesbehalve liep het dan fout in 1986. De RTBF pakte het op quasi identiek dezelfde wijze aan als twee jaar geleden. Ditmaal streden 9 liedjes tegen elkaar, 500 Waalse tv-kijkers en een professionele jury beslisten samen de winnaar. En dat was de ogenschijnlijke 15-jarige Sandra Calderone, ofwel Sandra Kim. Voor het ESF was België dé absolute topfavoriet, en eindelijk werden de verwachtingen waargemaakt. Bij de eenendertigste poging was het eindelijk helemaal raak. Frankrijk, Turkije, Ierland, Finland en Portugal gaven allemaal 12, maar opvallender is dat maarliefst 9 landen 10 punten gaven. Elk land gaf de Belgische inzending punten. De laagste score was een sobere 1 van de Duitse jury. Toen na de uitzending aan het licht kwam dat Sandra geen 15, maar slechts 13 was diende Zwitserland (die de tweede plek behaalde) een verzoek tot diskwalificatie in bij de EBU, maar dat werd gelukkig geweigerd. In 1990 werd de regel ingevoerd waarbij alle deelnemers minstens 16 jaar oud moeten zijn, wat Sandra Kim voor eeuwig en altijd de jonste winnares ooit in de Songfestivalgeschiedenis maakt. Geniet hier van Sandra’s winnende optreden op het ESF in het Noorse bergen om 3 mei 1986
Onze Belgische kandidaten waren maar net op tijd in de arena. Onze Belgen nemen hun dagelijks leven gewoon op in België en reizen vrijdag opnieuw af naar Düsseldorf. De Belgische grens en Düsseldorf zijn maar amper 75 minuten van elkaar verwijderd. Zij moesten wel van iets verder komen en waren daardoor juist op tijd.
Op dit moment is er op de Zweedse omroep SVT 1 ‘Inför Eurovision Song Contest’ bezig. Zij geven punten aan de liedjes van het Songfestival. Vandaag is ondermeer België en gastland Zweden aan de beurt. De show valt snel hier te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws