Tijdens de stille zomermaanden kan u acht weken lang op zaterdag een mooi top-tien lijstje vinden van allerlei zaken omtrend het Eurovisie Songfestival. Sinds vorige week en tot en met 20 augustus, de voorlaatste zaterdag van de grote vakantie stellen we lijstjes samen. Vandaag deel 2 van de acht;  met de titel ‘De grootste winnaars’: Wie haalde de meeste punten en mag zich de grootste winnaar allertijde noemen? We starten met de winnaars van dit jaar.
10 Ell & Nikki (Azerbeidjzan 2011)
De winnaars van de voorbije editie openen deze top 10. Ell & Nikki, oftewel Eldar Gasimov en Nigar Jamal wonen op 14 mei jongstleden het 56e Eurovisie Songfestival met ‘Running Scared’ voor Azerbeidzjan. Ze wisten tijdens de voorbije editie 221 punten te verzamelen, wat hen de beste maakte in Düsseldorf. Ze kregen de maximumscore uit Malta, Rusland en Turkije. ‘Running Scared’ werd wel geen commercieël succes, het haalde vrijwel nergens hoge noteringen.
9 Paul Harrington & Charlie McGettigan (Ierland 1994)
Op negen staat een mannelijk duo dat won; het allereerste ooit trouwens. Paul Harrington & Charlie McGettigan zongen voor gastland Ierland het integere ‘Rock and Roll Kids’. Er gaan geruchten dat de Ierse omroep RTE dit zou ingezonden hebben omdat ze nog niet eens zouden willen winnen. Toch wonnen ze met 226 punten. Ook dit lied was geen hitsucces in de Europese hitlijsten. Na dit mannelijk duo volgen nog mannelijke duo’s die wonnen.
8 Katrina and The Waves (Verenigd Koninkrijk 1997)
Katrina and The Waves staan op acht in deze lijst met het lied ‘Loves Shine A Light’. De song werd gewardeerd, vooral door de televoters, die voor het eerst in enkele landen stemden. Met 227 punten won de groep met het liefdadigheidsliedje. In tegenstelling van de vorige twee winnaars in deze top 10, werd het lied wel een succes met top 10-noteringen in België, Nederland, Zweden, Oostenrijk en nog veel meer landen. Ook top 3 in het VK.
7 Helena Paparizou (Griekenland 2005)
Helena Paparizou was de eerste en tot nu toe ook enige winnaar voor Griekenland. Met 230 punten bracht zij het Eurovisie Songfestival het jaar erna naar Athene. ‘My Number One’ werd een groot succes met zelfs een top 10-notering in de Amerikaanse danscharts en een gouden plaat in Zweden. In Roemenië, Hongarijë en België zat ze in de top 10 van de hitlijsten en ook stond ze op het hoogste chavotje in de Griekse en Zweedse hitlijst.
6 Lena (Duitsland 2010)
Lena deed het dit jaar goed, maar vorig jaar deed ze het nog veel beter. Toen won ze met ‘Satellite’ en met 246 punten. De zangeres viel op in Oslo en ook in de Europese hitlijsten. Op één in Denemarken, Finland, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Zwitserlanden in de top 5 van België, Oostenrijk, Hongarije, IJsland, Ierland en Nederland. Ook kreeg ze onderscheidingen in Zweden, Zwitserland en Duitsland. De zangeres was en is ‘hot’ in Europa.
5 Marija Šerifović (Servië 2007)
Servië won bij zijn debuut in 2007 al meteen het Eurovisie Songfestival met het dramatische ‘Molitva’. Met 268 punten wonnen de Serviers ruimschoots. Een hitsucces werd het vooral in Oost-Europa, maar ook in Zweden en Zwitserland bereikte het lied de top 20. In het Verenigd Koninkrijk stijgde het lied ook nog naar de 112e plaats, maar in de andere landen kreeg ‘Molitva’ geen kans. In België is het ook nooit op de radio gedraait.
4 Dima Bilan (Rusland 2008)
De Russen stuurden Bilan al eens eerder, maar bij hen was het tweede keer, goede keer. ‘Believe’ kreeg het recht van de Europeanen om zich al winnaar te kronen. Dima Bilan kon 272 punten vergaren en kon ook profiteren van vriendjesstemmen. ‘Believe’ werd ook geen succes in de Europese hitlijsten. Slecht 16e in de Vlaamse tiplijst en in Duitsland en Zweden kwam het ook niet hoger dan 52e en 28e. Zijn lied van 2006 deed het beter in de hitlijsten.
3 Ruslana (Oekraïne 2004)
Ruslana mocht bij de tweede deelname van Oekraïne aan het Eurovisie Songfestival in 2004 zegevieren met de hoogste score die toen ooit was gehaald in de historie van de wedstrijd. Met ‘Wild Dances’ kreeg ze 280 punten toegekend. Het lied deed het heel goed in de Europese hitlijsten. Op één in Vlaanderen, Griekenland en Oekraïne en 25.000 verkochte singles in Vlaanderen. Ook stond het in een dozijn landen in de tophitlijsten.
2 Lordi (Finland 2006)
Finland mocht pas in 2006 voor het eerst zegevieren, maar deed dat met de meest omstreden lied ooit. ‘Hard Rock Hallelujia’ van Lordi won met 292 punten; wat tot dan nog nooit gehaald werd. Op één in Finland en in de top 10 van de Oostenrijkse, Belgische, Duitse, Griekse, Ierse, Noorse, Zweedse en Zwitserse hitlijsten werd het lied één van de meestgedraaide songs van 2006. Toch was er toch nog één iemand beter, en véél beter.
1 Alexander Rybak (Noorwegen 2009)
Alexander Rybak won twee jaar geleden het Eurovisie Songfestival in Rusland met ‘Fairytale’. Een recordzege van 387 punten bracht het Eurovisie Songfestival na twee zwake jaren qua winnaars weer helemaal op de kaart. Op één in België, Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden en Oekraïne en een notering in vrijwel alle Europese hitlijsten en zelfs die van Australië. Alexander Rybak had de hit van 2009 beet en bracht zo het Songfestival naar het hoge Noorden. Dit jaar was hij nog reporter voor de NRK op het ESF.
Wie viel er net uit de top 10?
11. Estland 2001: Tanel Padar, Dave Benton & 2XL (198 punten)
12. Denemarken 2000: Olson Brothers (195 punten)
13. Ierland 1993: Niamh Kavanagh (187 punten)
14. Letland 2002: Marie N / België 1986: Sandra Kim (176 punten)
15. Israël 1998: Dana International / Ierland 1987: Johnny Logan (172 punten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Category

📰 Nieuws