Tijdens de stille zomermaanden kan u acht weken lang op zaterdag een mooi top-tien lijstje vinden van allerlei zaken omtrend het Eurovisie Songfestival. Vanaf vandaag, 2 juli tot en met 20 augustus, de voorlaatste zaterdag van de grote vakantie stellen we lijstjes samen. We starten deze achtdelige reeks deze week onder de naam ‘Het Grootste Verschil’: Welke nummers één haalde de grootste winstmarge op de runner-up? We beginnen in 2005. 
10 Het verschil tussen Griekenland en Malta in 2005.
In 2005 won Helena Paparizou met ‘My Number One’. Tijdens de stemming stond Griekenland nog maar op de negende plaats na de eerste tien landen en Malta al op de derde. Toen dat Cyprus de vertrouwde twaalf aan Griekenland gaf werd Griekenland niet meer ingehaald. Toen dat Frankrijk de laatste twaalf aan Turkije gaf, waren er 38 punten verschil tussen Helena en Chiara, de deelneemster van Malta van dat jaar, die ook in 2009 deelnam.
9 Het verschil tussen Denemarken en Rusland in 2000.
De Denen wonnen in 2000 het Songfestival met ‘Fly On The Wings Of Love’ van de Olson Brothers. Al van het eerste land dat stemde kregen ze de twaalf punten en Alsou uit Rusland kreeg de tien. Rusland kreeg in totaal vier keer de twaalf en de Denen maar liefst acht keer. Zo bleef Alsou met haar Solo 40 punten achter. De Olson Brothers hebben nooit hun leiding moeten afstaan, Alsou keerde in 2009 terug als presentatrice van het Songfestival in Moskou tijdens de finale.
8 Het verschil van Rusland en Oekraïne in 2008.
In 2000 waren ze dan nog tweede, maar in 2008 was het recht in de roos. Dima Bilan won met ‘Believe’. Na tien stemmende landen te hebben gehad stond Rusland nog op de tweede plaats en Oekraïne op de zesde. Toen de Wit-Russen hun twaalf gaven aan Rusland was het zeker dat ze gewonnen hadden. Pas in de voorlaatste ronde wipte Ani Lorak nog over Griekenland. Met 42 punten verschil werd Ani Lorak uit Oekraïne tweede. In 2009 was ze presentatrice van het JESF.
7 Het verschil tussen Finland en Rusland in 2006
In 2008 was hij misschien wel winnaar, maar in 2006 moest Dima Bilan nog genoegen stellen met de tweede plaats. Lordi won toen met ‘Hard Rock Hallelujia’. De Finnen namen een goede start, en de Russen ook. Ze stonden na tien landen constant naast elkaar in de ranking en zijn er niet meer van afgeweken. ‘Never Let You Go’ werd tweede met 44 punten achterstand. Dima keerde zoals bekend dus terug al winnend in 2008. Lordi’s lied werd een nummer 2-hit in Vlaanderen.
6 Het verschil tussen Ierland en Noorwegen in 1996.
Na drie jaar organisatie in Ierland, mocht Noorwegen het organiseren in 1996. En de eer ging opnieuw naar Ierland na dat ene jaartje rust van RTE. Op het indrukwekende scorebord gingen de eerste twaalf punten al naar Ierland. Vanaf de stemmen van Griekenland ging het goed voor Ierland, met opeenvolgende 74 punten tijdens de zeven volgende landen. De nummer twee, Noorwegen volgde op 48 punten achterstand met de ballade van Elisabeth Andreasson.
5 Het verschil tussen Ierland en Polen in 1994.
Na in 1993 en 1994 te hebben georganiseerd, wou Ierland ‘op safe’ spelen en stuurde ze iets totaal anders, helaas voor hun vonden de Europese jury’s het heel goed. Tien punten van Zweden, daar begon het mee. In het begin leek dat Hongarije ging winnen, maar na een tijd kwamen Ierland en Polen opzetten. Uiteindelijk ging het duo Paul Harrington en Charlie McGettigan met de hoofdprijs lopen, hun eerste achtevolger was Edyta Górniak met 60 punten achterstand.
4 Het verschil tussen Duitsland en Israël in 1983.

In 1982, tijdens het 27e Songfestival in Harrogate, streden in het begin vooral Israël, Zwitserland, België en Duitsland voor de overwinning, maar na vier keer twaalf punten op rij te hebben gekregen en waar Zwitserland en Israël de lagere punten kregen werd duidelijk dat niet Avi Toledano ging winnen met Hora, maar wel Nicole met Ein bißchen Frieden. Uiteindelijk waren er 61 punten verschil tussen de twee kandidaten uit Israël en Duitsland.
3 Het verschil tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland in 1997.
In 1997 mocht het Verenigd Koninkrijk met de troffee aan de haal. Bij de eerste drie begon het als een middenmoter, maar da de eerste televotingpunten van de avond uit Oostenrijk ging het als een speer. Er volgen die avond tien keer de maximumscore en vier keer de tien. De Ierse kandidaat Marc Roberts volgde op 70 punten. Katrina And The Waves waren dus de winnaars van de avond met Love Shine A Light. Opmerkelijk: de televotende landen gaven allemaal een tien of twaalf.
2 Het verschil tussen Duitsland en Turkije in 2010.
Vorig jaar tijdens de stemming leek het in het begin nog gelijk op te gaan met België, Denemarken, Turkije en Duitsland. Tot in het midden van de stemming maakte deze landen nog allemaal kans op de overwinning, maar toen nam Duitsland ineens een loopje naar voor met verscheidene hoge punten. Lena eindigde met haar Satellite als eerste met 246 punten, 76 punten meer dan de nummer twee, de Turkse rockgroep maNga uit Turkije.
1 Het verschil tussen Noorwegen en IJsland in 2009.
Het grootste verschil allertijden is het verschil tussen de nummer één en twee tijdens de finale in 2009. Alexander Rybak haalde toen een monsterscore met zijn Europese hit Fairytale. Hij scoorde het meeste aantal punten ooit, hij haalde het grootste aantal twaalf punten ooit en zorgde dus ook voor het grootste puntenverschil ooit. Met maar liefst 169 punten achterstand werd Yohanna met Is It True? tweede voor IJsland. Waarschijnlijk zal het nog héél lang duren voor dit record verbroken wordt op het Eurovisie Songfestival.
Wie viel er net uit de top 10?
11. Het verschil tussen België en Zwitserland in 1986: 36 punten
12. Het verschil tussen Servië en Oekraïne in 2007: 33 punten
13. Het verschil tussen Italië en VK in 1964 / Israël en België in 1978 / Azerbeidzjan en Italië in 2011: 32 punten
14. Het verschil tussen Ierland en Duitsland in 1987: 31 punten
15. Het verschil tussen Noorwegen en spanje in 1995: 29 punten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws