Dit jaar waren er maar liefst twee oud-winnaars die terugkeerden naar het Songfestival. Wie deed hen dat voor, of kon het ook andersom? Eerst deelnemen en niet winnen en enkele edities later het wel doen. Het waren er 19; 19 winnaars die voor of na hun overwinning deelneemden. Gedurende 19 weken kijken we elke zaterdag dus naar één winnaar terug.
In 1956 won Lys Assia het allereerste Eurovisie Songfestival in Lugano met het liedje ‘Refrain’, ze keerde nog twee keer terug naar het gebeuren dat haar carriére lanceerde.
Deelname 1: 1956; 1e plaats
Deelname 2: 1957; 8e plaats (5 punten)
Deelname 3: 1958; 2e plaats (24 punten)
Lys Assia was de allereerste winnaar van het Eurovisie Songfestival, dat in 1956 in haar eigenste Zwitserland plaatsvond. In dat jaar moesten er ook twee liedjes worden ingestuurd en die zong Lys Assia ook allebei. ‘Das alta Karussell’ haalde een onbekende plaats, maar ‘Refrain’ won het Eurovisie Songfestival. De overwinning had ze waarschijnlijk te danken omdat Oostenrijk geen jury had afgevaardigd en dat Zwitserland toen die taak overnam, en toen mocht er ook op eigen land gestemd worden. Ze had ook in dat jaar trouwens een liedje in de Duitse nationale finale,  maar er won iemand anders.
In 1957 nam ze nog eens mee aan de nationale finale en daar kwam ze weer als winnaar uit de bus, met “L’enfant que j’étais”. Hier had ze wel minder geluk mee, ze werd gedeeld voorlaatste met vijf punten van vier landen. In 1958 won ze weer de Zwitserse nationale finale met ‘Gorgio’ en werd ze runner-up van het festival dat jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Category

📰 Nieuws