Dit jaar waren er maar liefst twee oud-winnaars die terugkeerden naar het Songfestival. Wie deed hen dat voor, of kon het ook andersom? Eerst deelnemen en niet winnen en enkele edities later het wel doen. Het waren er 19; 19 winnaars die voor of na hun overwinning deelneemden. Gedurende 19 weken kijken we elke zaterdag dus naar één winnaar terug.

1961 was het jaar van de eerste Luxemburgse overwinning op het Eurovisie Songfestival. Er zouden nog vier volgen. Die eerste werd behaald door Jean-Claude Pascal met ‘Nous les Amoureux’ en twintig jaar later kwam hij nog eens terug.

Deelname 1: 1961; 1e plaats (31 punten)

Deelname 2: 1981; 11e plaats (41 punten)
Na twee laatste plaatsen in 1958 en 1960 stuurde Jean-Claude Pascal, toen een grote ster in Luxemburg en Frankrijk. De Fransman kwam uit voor het land met ‘Nous les Amoureux’, wat volgens de Songfestivalkenners eerder als slaapliedje diende. Het kreeg van alle landen toch punten, uitgezonderd België, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. 31 punten kreeg Pascal, de eerste van vijf Luxemburgse overwinningen was binnen.

Net zoals in 1961 werd er intern gekozen in 1981. De Luxemburgers hadden toen al vier overwinningen op hun naam, een toen gelijk record met Frankrijk en Nederland. RTL had weer Pascal aangeduid om Luxemburg te vertegenwoordigen.  Enkel Oostenrijk wist “C’est peut-être pas l’Amérique” te waarderen met 10 punten. Het lied wist 41 puntjes bij elkaar te sprokkelen en eindigde daarmee elfde; veel lager wat de zanger verwacht had.

In 1992 overleed de zanger op 65-jarige leeftijd in zijn geboortestad Parijs. Tragisch genoeg was iedereen de zanger op dat moment al vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws