Dit jaar waren er maar liefst twee oud-winnaars die terugkeerden naar het Songfestival. Wie deed hen dat voor, of kon het ook andersom? Eerst deelnemen en niet winnen en enkele edities later het wel doen. Het waren er 19; 19 winnaars die voor of na hun overwinning deelneemden. Gedurende 19 weken kijken we elke zaterdag dus naar één winnaar terug.

Exact tien jaar na de eerste Ierse overwinning kwam er een nieuwe overwinning voor het eiland dankzij Johnny Logan. Zeven jaar later deed hij het nog eens over en dat maakt hem de enigste man in de wereld die dat heeft gedaan… 

 

Deelname 1: 1980; 1e plaats (143 punten)

Deelname 2: 1987; 1e plaats (172 punten)
 
1980 was niet zijn eerste poging. In 1979 werd hij derde in de Ierse nationale finale met ‘Angie’. Een jaar erna wordt hij eerste in de Ierse nationale finale met “What’s Another Year’ met bijna het dubbel aantal punten dan de nummer 2, Peter Beckett. Op het Eurovisie Songfestival, toen in Nederland zou hij het dubbele niet halen. Pas in de laatste stemronde werd duidelijk dat Logan won, dankzij de twaalf van België. Logan kreeg in totaal 143 punten.

Ook in 1987 waagt Logan zich in de Ierse nationale finale, deze keer met ‘Hold Me Now’. Ook hier won hij, met 20 punten voorsprong op Paul Duffy. In Brussel deed hij ook mee voor de eindoverwinning en kreeg Logan in de voorlaatste stemronde bevestiging van zijn overwinning. Ook hier eindigde Duitsland als tweede. Het was de eerste, en tot nu toe ook de enige, die het Songfestival twee keer wist te winnen. Drie, als je als componist ook meerekent. In 1992 schreef hij de winnende inzending van Linda Martin.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws