Dit jaar waren er maar liefst twee oud-winnaars die terugkeerden naar het Songfestival. Wie deed hen dat voor, of kon het ook andersom? Eerst deelnemen en niet winnen en enkele edities later het wel doen. Het waren er 19; 19 winnaars die voor of na hun overwinning deelneemden. Gedurende 19 weken kijken we elke zaterdag dus naar één winnaar terug.

Na een overwinning van Vicky Leandros in 1972 mocht Luxemburg het Songfestival organiseren. Onverwacht wonnen ze opnieuw de meeste beveiligde editie ooit met een lied van Anne-Marie David, die later nog eens Frankrijk zou vertegenwoordigen.

 

Deelname 1: 1973; 1e plaats (129 punten)

Deelname 2: 1972; 3e plaats (106 punten)
 
In 1972 won Luxemburg het Eurovisie Songfestival. Zodoende kwam het festival in 1973 naar Luxemburg. Anne-Marie David werd dat jaar intern geselecteerd door RTL met het nummer ‘Tu te reconnaîtras’. Het festival kreeg een wrang kantje, omwille van zware beveiliging omwille van de eerste deelname van Israël. Het jaar ervoor werden tijdens de Olympische Spelen 11 Israëliërs gedood. Toch werd het nog een feest op het einde, want Anne-Marie David won met 129 het Songfestival nipt.

In 1979 wou ze meedoen aan de Franse voorronde, maar die is nooit doorgegaan wegens een staking van de Franse TV. Ze zou meedoen met “Je suis l’enfant soleil”, en de jury vond dat zij het beste liedje had, dus kozen ze haar intern voor het Songfestival. Daar werd ze derde met 106 punten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws