Dit jaar waren er maar liefst twee oud-winnaars die terugkeerden naar het Songfestival. Wie deed hen dat voor, of kon het ook andersom? Eerst deelnemen en niet winnen en enkele edities later het wel doen. Het waren er 19; 19 winnaars die voor of na hun overwinning deelneemden. Gedurende 19 weken kijken we elke zaterdag dus naar één winnaar terug.

Vijf jaar na het grimmige debuut van Israël, dat onder zware bewaking was; wint Israël het Songfestival met één vrolijke noot. ‘A-Ba-Ni-Bi’ van Izhar Cohen & The Alfhabeta. Die eerste keerde zeven jaar later terug naar het muziekfestijn. 
 

Deelname 1: 1978; 1e plaats (157 punten)

Deelname 2: 1985; 5e plaats (93 punten)
 
Op 11 februari 1978 is er in Israël de nationale finale voor het Songfestival. Daar doen twaalf kandidaten aan mee, waaronder Izhar Cohen & The Alphabeta. In eerste instantie was er een gelijke eerste plaats met Chedva Amraini & Pilpel Lavan, maar na een hertelling kwam Izhar Cohen en zijn groep toch nog als winnaar uit de bus. Goede keuze, zo blijkt. Op het Songfestival worden ze eerste met ‘A-Ba-Ni-Bi’, een inzending die nog steeds bekend is.

In 1985 doet Cohen opnieuw een gooi naar het Songfestival, die succesvol is. Met ‘Olé Olé’, wat ook in het vrolijke ritme lag van zijn winnende inzending van 1978. Zo goed als toen deed hij het niet, maar toch eindigde hij op een goede vijfde plaats in Göteborg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws