Dit jaar waren er maar liefst twee oud-winnaars die terugkeerden naar het Songfestival. Wie deed hen dat voor, of kon het ook andersom? Eerst deelnemen en niet winnen en enkele edities later het wel doen. Het waren er 19; 19 winnaars die voor of na hun overwinning deelneemden. Gedurende 19 weken kijken we elke zaterdag dus naar één winnaar terug.

Zij bracht de windmachine naar het Eurovisie Songfestival, maar belangrijker; de derde Zweedse overwinning. We hebben het over Carola, die drie keer in de top vijf terechtkwam.
 

Deelname 1: 1983; 3e plaats (126 punten)

Deelname 2: 1991; 1e plaats (146 punten)
Deelname 3: 2006: 5e plaats (170 punten)

Carola Häggkvist won eind februari van 1983 de Zweedse voorronde Melodifestivalen met 88 punten. Op het Songfestival van 1983 in München won ze niet met ‘Främling’, maar werd ze wel derde achter de inzendingen van Luxemburg en Israel. De toen 16-jarige zangeres wist toen nog niet dat ze twee keer zou terugkeren op het Songfestivalpodium.

In 1991 doet ze opnieuw mee aan Melodifestivalen en wint ze ruim de finale met 78 punten met ‘Fångad av en stormvind’. Op het Eurovisie Songfestival in Rome een goede maand later wordt het de spannendste puntentelling ooit. Aan het einde staan zowel Zweden als Frankrijk op de teller van 146 punten. Enkele minuten later wordt er bekend dat Zweden won omwille dat Frankrijk maar twee keer tien punten kreeg en Zweden vijf keer. Beiden hadden ze vier keer het maximale aantal punten gekregen.

Vijftien jaar later, in 2006 wint Carola opnieuw Melodifestivalen met een Zweeds nummer. Toch wordt ‘Evighet’ vertaald naar ‘Invincible’ op het Eurovisie Songfestival. Op het Eurovisie Songfestival in Athene werd ze uiteindelijk vijfde in de finale en vierde in de halve finale. In 1990 en 2008 deed ze ook mee aan de Zweedse voorronde, maar ging ze niet naar de internationale wedstrijd.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws