Dit jaar waren er maar liefst twee oud-winnaars die terugkeerden naar het Songfestival. Wie deed hen dat voor, of kon het ook andersom? Eerst deelnemen en niet winnen en enkele edities later het wel doen. Het waren er 19; 19 winnaars die voor of na hun overwinning deelneemden. Gedurende 19 weken kijken we elke zaterdag dus naar één winnaar terug.

Ierland was in 1992 al aan zijn vierde overwinning toe, en die werd toen geleverd voor Linda Martin. De vrouw wist al eens eerder deel te nemen voor het land en nam maar liefst negen keer deel in de Ierse nationale voorronde.
 

Deelname 1: 1984; 2e plaats (137 punten)

Deelname 2: 1992; 1e plaats (155 punten)
 
Martin nam deel aan de voorronde vier keer deel als deel van de groep Chips in 1976, 1977, 1978 en 1982, vier keer solo in 1984, 1986, 1989 en 1992 en ook nog één keer in een groep; Linda Martin and Friends, dat was in 1990. In 1984 wint ze die voorronde met het door Johnny Logan geschreven lied ‘Terminal Three’. Op het Songfestival verliest ze nipt van de Zweedse Herreys.

In 1992 neemt ze voor het laatst deel aan de Ierse nationale finale, maar die wint ze ook. Met ‘Why Me?’ trekt ze naar Zweden.  Daar eindigt ze op het hoogste plekje met 155 punten, vlak voor het Verenigd Koninkrijk. Het zou de eerste overwinning zijn in rij van drie en het was al de vierde overwinning voor Ierland in de geschiedenis van het Songfestival en ook een beetje de derde overwinning voor Logan, die componeerde het lied ‘Why Me?’.

In de voorbije jaren zetelde ze nog enkele keren in de jury van de Ierse voorronde en in 2007 gaf ze de punten door namens Ierland tijdens het Songfestival in Helsinki.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws