Het jaar 2011 is bijna voorbij. Dit jaar was er het 56e Eurovisie Songfestvial in het Duitse Düsseldorf. Voor het eerst komt het Eurovisie Songfestival aan in een verenigd Duitsland. Sinds enkele jaren gebruikt elk festival een slogan. Dit jaar was het ‘Feel Your Heart Beat!’ of vrij vertaald voel het ritme van je hart. Er waren dus 43 deelnemers dit jaar. Dat evenaart het record van 2008. Vandaag, morgen en donderdag blikken we terug op de eerste halve finale, tweede halve finale en uiteraard de finale.
Op dinsdag 10 mei 2011 was er de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Negentien landen doen mee, waarvan er tien uiteindelijk zullen doorstoten naar de finale. De uitzending werd in goede banen geleid door Anke Engelke, Judith Rakers en Stefan Raab. Dit waren de deelnemers die toen aan de start kwamen (op volgorde van optreden)
01. Polen: Magdalena Tul – Jestem
02. Noorwegen: Stella Mwangi – Haba haba
03. Albanië: Aurela Gace – Feel the passion
04. Armenië: Emmy – Boom Boom
05. Turkije: Yüksek Sadakat – Live It Up
06. Servië: Nina – Čaroban
07. Rusland: Alexey Vorobyov – Get You
08. Zwitserland: Anna Rossinelli – In Love for a While
09. Georgië: Eldrine – One More Day
10. Finland: Paradise Oskar – Da Da Dam
11. Malta: Glen Vella – One Life
12. San Marino: Senit – Stand by
13. Kroatië: Daria Kinzer – Celebrate
14. IJsland: Sjonni’s Friends – Coming Home
15. Hongarije: Kati Wolf – What About My Dreams?
16. Portugal: Homens da Luta – Luta é alegria
17. Litouwen: Evelina Sašenko – C’est Ma Vie
18. Azerbeidzjan: Ell & Nikki – Running Scared
19. Griekenland: Loukas Giorkas Feat. Stereo Mike – Watch my dance
Negentien landen die dus allen hoopten op een finaleplaats. Sinds de invoering van de halve finales had Zwitserland nog nooit een finaleplaats gehaald via de halve finale. Er waren toch ook enkele landen die iets opvallend hadden dit jaar.
Naast Hongarije, die een jaar forfait gaven, stond San Marino er weer na drie jaar. Ze kwamen dit jaar ook nog eens piepen op het Eurovisie Songfestival, nadat ze in 2008 éénmaal deelnamen en ook meteen terug afdruipten naar het kleine staatje met een laatste plaats. De grote komst van Italië zal er wel voor iets hebben tussen gezeten dat ze terugkeerde. Ze behaalden met hun ‘Stand by’ een zestiende plaats en ze kwamen niet in aanmerking voor een deelname aan de grote finale van zaterdag.
Vanuit IJsland kwam er tijdens de voorrondes in eigen land slecht nieuws. De zanger die het lied normaal ging zingen voor het land kwam te overlijden. Enkele vrienden van hem brachten toch het liedje uit onder de noemer ‘Coming Home’. Sjonni’s Friends zoals ze zich zelf noemen brachten een ode aan hun overleden kameraad. Dit mochten ze in de finale nog eens overdoen.
Portugal zit al een tijdje in een economische crisis, maar de deelnemers voor Portugal wouden dit nog eens duidelijk maken tijdens hun drie minuten of fame door hun protest te uiten. Met hun verkleedkleren mochten ze samen met hun 22 punten de voorlaatste plaats beleden. Kroatië heeft een lange tijd zitten twijfelen over hoe ze hun liedje gingen noemen. Na ‘Break a leg’ is het dan maar ‘Celebrate’ geworden. Het feestje was wel van korte duur want ze werden niet geselecteerd voor de grote finale en ze mochten verder feesten op de vijftiende plaats met 41 punten.
Het is algemeen geweten dat liedjes voordat ze op het festival komen eerst door een selectie moeten geraken. Meestal is dit in hun eigen landstaal zoals bijvoorbeeld in Polen. De zangeres in kwestie wou haar lied liever in het Engels zingen om zo toch meer bereik te hebben, maar dit werd geweigerd… ‘Jestem’ in het Pools werd laatste. Dit kon natuurlijk ook liggen aan de iets te lage zangkwaliteiten van de zangeres Magdalena tul natuurlijk.
Ook dit jaar kon er al vanaf het begin van de show gestemd worden, maar hier waren wel blijkbaar heel nadelige vervolgen voor enkele landen. De eerste vijf van de avond gingen niet door, en daar zaten toch wat favorieten bij. Noorwegen en nog verrassender Armenië en Turkije konden zich niet plaatsen en moesten optreden bij de eerste vijf.
Zwitserland daar in tegen plaatste zich – tegen vele verwachtingen in –  nog eens voor de finale. Dit was van 2006 geleden dat ze nog eens in de finale stonden en ook de eerste keer dat ze doorgingen van een halve finale naar een finale. De eerste halve finale werd gewonnen door Griekenland. Met hun ‘Watch My Dance’ wisten ze maar liefst 133 punten binnen te halen. Op de tweede plaats stond Azerbeidzjan en derde was de jonge knaap uit Finland.
Naast deze top 3 én Zwitserland wisten ook Servië, Rusland, Georgië, IJsland, Hongarije en Litouwen zich te plaatsen. De volledige rangschikking zag er zo uit;
01. Griekenland: Loukas Giorkas Feat. Stereo Mike – Watch my dance (133)
02. Azerbeidzjan: Ell & Nikki – Running Scared (122)
03. Finland: Paradise Oskar – Da Da Dam (103)
04. IJsland: Sjonni’s Friends – Coming Home (100)
05. Litouwen: Litouwen: Evelina Sašenko – C’est Ma Vie (81)
06. Georgië: Eldrine – One More Day (74)
07. Hongarije: Kati Wolf – What About My Dreams? (72)
08. Servië: Nina – Čaroban (67)
09. Rusland: Alexey Vorobyov – Get You (64)
10. Zwitserland: Anna Rossinelli – In Love for a While (55)
11. Malta: Glen Vella – One Life (54)
12. Armenië: Emmy – Boom Boom (54)
13. Turkije: Yüksek Sadakat – Live It Up (47)
14. Albanië: Aurela Gaçe – Feel The Passion (47)
15. Kroatië: Daria Kinzer – Celebrate (41)
16. San Marino: Senit – Stand By (34)
17. Noorwegen: Stella Mwangi – Haba Haba (30)
18. Portugal: Homens Da Luta – Luta É Alegria (22)
19. Polen: Magdalena Tul – Jestem (18)

Morgen blikken we terug op de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws