Dit jaar waren er maar liefst twee oud-winnaars die terugkeerden naar het Songfestival. Wie deed hen dat voor, of kon het ook andersom? Eerst deelnemen en niet winnen en enkele edities later het wel doen. Het waren er 19; 19 winnaars die voor of na hun overwinning deelneemden. Gedurende 19 weken kijken we elke zaterdag dus naar één winnaar terug.

Dima Bilan is nog steeds een grote superster in Rusland, maar in 2006 en 2008 was hij echt de Russische God, want hij haalt historische resultaten voor het land op het Eurovisie Songfestival namens de Russische bevolking.
  

Deelname 1: 2006; 2e plaats (248 punten)

Deelname 2: 2008; 1e plaats (272 punten)
 
In 2006 wordt Viktor Nikolajevitsj Belan intern aangeduid voor het Songfestival door de Russische omroep Channel One om zijn land te vertegenwoordige in Athene. Met ‘Never Let You Go’ haalde de Russen hun tweede runnur-up plaats binnen in zowel halve finale als finale. Twee jaar later zou het wel raak zijn voor de Rus.

Dima Bilan nam in 2008 voor het tweede deel aan de Russische nationale finale, nadat hij in 2005 al eens tweede werd in de nationale voorronde. Met ‘Believe’ werd hij de winnaar van de nationale finale en trekt hij zo naar Servië. Ze halen alles uit de kast; Olympisch schaatskampioen Jevgeni Pljoesjtsjenko en violist Edwin Marton vliegen mee over naar Belgrado en zetten een knappe act neer. Dat wordt beloont met een derde plaats in de halve finale, maar de finale wint hij. Met 272 punten Bilan het 53e Eurovisie Songfestival en werd hij onthaald als een held in Rusland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws