IJsland kiest vanavond zijn kandidaat voor het 57e Eurovisie Songfestival in Bakoe, Azerbeidzjan. Na vorige week nog een korte terugblik te hebben gehad mag vanavond de kijker bepalen wie het land met een goede 300.000 inwoners zal vertegenwoordigen op het Songfestival van 2012. Twee hebben al ervaring met het fenomeen ‘Eurovisie Songfestival’, want Jónsi en Regína Ósk stonden al eens eerder op het internationale podium, respectievelijk in 2004 en 2008. Beiden zaten in de finale.
Finale ‘Söngvakeppni 2012’

1. Heiða and Guðrún Árný – Aldrei sleppir mér
2. Magni Ásgeirsson – Hugarró
3. Rósa Birgítta Ísfeld – Stund með þér
4. Simbi og Hrútspungarnir – Hey
5. Regína Ósk – Hjartað brennur
6. Blár Opal – Stattu upp
7. Greta Salóme and Jónsi – Mundu eftir mér
 

Gréta Salóme zal vanavond maar één keer deelnemen, dat ze ook in de laatste voorronde doorging naar de finale met Heiða & Guðrún Árný, maar die twee gaan door als duo. Het publiek zal de winnaar volledig bepalen. De finale van ‘Söngvakeppni 2012’ start om 21:30 onze tijd en is via de site van de omroep te volgen en ook Eurovision.tv zal de finale streamen.. Brynja Þorgeirsdóttir (Spokesperson 2008) en Páll Óskar Hjálmtýsson (IJsland 1997) presenteren deze finale live vanuit de studios van de RÚV.
Vorig jaar stuurde IJsland de gelegenheidsgroep Sjonni’s Friends naar Düsseldorf. Oorspronkelijk had Sigurjón ‘Sjonni’ Brink het lied ‘Aftur Heim’ gezongen in de IJslandse preselectie, maar een week voor de uitzending overleed hij op 37-jarige leeftijd. Men besloot toen om vrienden van Sjonni het lied te laten opvoeren in de voorronde. Die wonnen ze, net als de finale. Met ‘Coming Home’ haalde ze de finale en daar haalde de groep een twintigste plaats, met een ‘twelve points’ van Hongarije.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws