Het zestigste Eurovisie Songfestival is voorbij. Wie vandaag voor de Wiener Stadthalle staat, zal niets meer herkennen van de gekte van de afgelopen week. Het podium staat er ondertussen niet meer en iedereen is terug naar zijn of haar land. Volgend jaar gaan we dus opnieuw naar Zweden, maar voordat we het hoofdstuk ‘Wenen 2015’ kunnen afsluiten, gaan we deze weer analyseren, terugblikken en vooruitblikken. Vandaag blikken we vooruit: vooruit naar het festival van 2016 en vooral naar onze nieuwe kandidaat. Wie zal er de moeilijke taak hebben om het nog beter te doen dan Loïc?

Provisie: volgend jaar zal het 61e Eurovisie Songfestival gehouden worden in Zweden op 10, 12 en 14 mei 2016. Die data zouden nog eventueel wat verlaat kunnen worden. De VRT mag de Belgische kandidaat afvaardigen.

De VRT liet amper een dag na de vierde plaats van Loïc Nottet weten erbij te zijn in Zweden. Sterker nog: er is al een selectieprocedure. Die zal draaien rond vijf artiesten en die mogen zich nu inschrijven. De VRT gaat ook op zoek naar kandidaten. Daarmee lijkt met af te stappen met de ‘grote’ edities van Eurosong die we hebben gehad in onder meer 2014. Hoe de shows eruit gaan zien blijft nog geheim, maar dat het minder groots gaat worden, staat vast.

Wie zou zich nu moeten inschrijven? Enkele namen die mogelijk zijn: Stan Van Samang domineert de Ultratop met covers vanuit het VTM-programma ‘Liefde Voor Muziek’. Niet verwonderlijk, want hij raakt iedereen met zijn mooie stem. Hij schrijft zelf teksten en muziek, dus ideale kandidaat. Natalia wilt het wat rustiger aandoen, misschien heeft ze wel plannen voor het Songfestival. België barst ook van de goede DJ’s, dus waarom geen DJ voor ons land in samenwerking met een jonge zangeres. Alternatief kunnen we ook doen met Daan, Oscar and the Wolf of Willow.

Laat ons even terugkijken naar de laatste tien kandidaten van de VRT: Axel Hirsoux (2014), Iris (2012), Tom Dice (2010), Isthar (2008), Kate Ryan (2006), Xandee (2004), Sergio (2002) Vanessa Chinitor (1999), Lisa Del Bo (1996) en Barbara Dex (1993). Wie zou er nog wel eens kunnen gaan? Vanzelfsprekend, met het goede resultaat, lijkt Tom Dice een goede kandidaat. Kate Ryan gaf tijdens het festival via de sociale media aan om nog wel eens te willen in 2016, tien jaar na “Je t’adore”. De vraag is of de Vlaming dat ook ziet zitten.

Wie zou het dan zeker niet moeten worden? Dan is moeilijk te zeggen, want als je met de goede song aankomt, mag iedereen het – met een goede stem – worden. We kunnen een Wikipediapagina vol schrijven over artiesten uit ons land en iedereen zal een andere mening hebben. Ons land schrijven we hier, want dat willen sommige mensen graag zien: één ‘verenigd’ België op het festival. Een kleine groep fans heeft zich achter het idee geschaard om de Vlaamse VRT en de Waalse RTBF samen een kandidaat te laten kiezen. Ze zijn ervan overtuigd dat een ‘verenigd’ België samen tot betere beslissingen kan komen. De vraag is of dat zowel de VRT als de RTBF hier zin in hebben. Het is tenslotte al zestig jaar zonder problemen verlopen.

Het antwoord kwam er ondertussen al en zelfs vanuit het Vlaams Parlement: zij zien geen graten in het huidige systeem. Ze spreken wel van eerst de kwaliteit te laten gelden en dan pas de kijkcijfers. Minister van Media, Sven Gatz, zei het volgende: “In het belang van de culturele uitstraling van Vlaanderen en de specifieke kernopdracht die de VRT ook daar te vervullen heeft, is het volgens mij belangrijk dat de VRT in de eerste plaats een geschikte kandidaat afvaardigt voor het Eurovisie Songfestival. Dat moet primeren op de selectieprocedure zelf. Verder wil ik mij in geen geval in de selectieprocedure an sich mengen. Dat is de verantwoordelijkheid van het management van de VRT.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.