Het zestigste Eurovisie Songfestival is voorbij. Wie vandaag voor de Wiener Stadthalle staat, zal niets meer herkennen van de gekte van de afgelopen week. Het podium staat er ondertussen niet meer en iedereen is terug naar zijn of haar land. Volgend jaar gaan we dus opnieuw naar Zweden, maar voordat we het hoofdstuk ‘Wenen 2015’ kunnen afsluiten, gaan we deze weer analyseren, terugblikken en vooruitblikken. Vandaag kijken we naar de gesplitste uitslag en die is op zijn minst opmerkelijk te noemen dit jaar. En we kunnen enkele zinnen dit jaar in de vuilbak gooien.

“Het Oostblok stemt nooit op België” is al meteen een zin die dit jaar zeker niet van toepassing is. Sterker nog: de televoters hebben Loïc hoger gezet dan de vakjury’s en dat was in geheel Europa. Had er enkele televoting geweest, had Montenegro ons geen punten gegeven. We wonnen maar de televoting in één land, maar dat elk jaar (op één na) top 10 in ons zag, is opmerkelijk. De Australische kijker zette Loïc op twee, net zoals de Zweedse kijker. Zie ook maar naar de iTunes-lijsten: vanochtend stond Loïc op één in Azerbeidzjan… een land dat ons overigens nog nooit punten heeft gegeven. Als je in meer dan twintig landen in de top 10 staat, dan kan je die zin van het Oostblok dus in de prullenmand smijten.

Wat viel dan het meest op? Italië won het Eurovisie Songfestival met ruime overmacht bij de kijkers, terwijl de vakjury Zweden dan weer op één had gezet. Rusland volgde op twee, Zweden pas op drie. Een volledige lijst kan je hier terugvinden. Il Volo werd door de jury pas zesde gezet, waardoor de derde plaats hun lot was. Hier komt enorm veel kritiek op. Het nieuwe systeem laat toe om televotingwinnaars uiteindelijk nog 0 punten te scoren en andersom. Vroeger was een winnaar van de jury of kijker sowieso zeker van enkele punten. Is dit dan nog een eerlijk systeem? Nee, want de stem van het volk kan totaal genegeerd worden dankzij vijf mensen. Tijd om dus terug te keren naar het oude systeem waar iedereen zijn top 10 gaf, en dat een gecombineerde top 10 opleverde. Die legde men naast de kijker en je had een resultaat. Natuurlijk kan er met het nieuwe systeem blocvoting enigszins afgewonden worden.

Nu even inzoomen op opmerkelijke resultaten. We gaan naar Litouwen. Waarom gaven ze geen enkel punt aan buurland Rusland? Dat hebben ze vooral te danken aan de jury daar: een twintigste plaats bij de jury en een derde plaats bij de kijker leveren gecombineerd een elfde plek op: juist niet genoeg voor één punt. Ook San Marino gaf niets aan Rusland. Daar stemde alleen een jury en die gaven Rusland een achttiende plaats. We gaan naar Armenië en Azerbeidzjan. Toeval bestaat, maar niet hier. In Azerbeidzjan eindigde Armenië bij alle juryleden en bij de televoters op een laatste plaats. Andersom juist hetzelfde verhaal. De twee landen leven al jaren op gespannen voet en toen 43 mensen in Azerbeidjzan het in 2009 waagden om een stem te geven aan Armenië, werden ze opgepakt.

Naar Moldavië dan. Daar gaven alle juryleden de buren uit Roemenië hun toppositie, net zoals de televoter. Gevolg: twaalf punten voor Roemenië. De traditionele puntenuitwisseling van ‘twelve points’ tussen Griekenland en Cyprus kwam er verrassend niet. Het was vooral de jury’s die dit onmogelijk maakten. In Cyrus won Griekenland wel de televoting, maar eindigde het land zesde bij de jury. In Griekenland won waarschijnlijk Cyprus voor het eerst in de geschiedenis niet de televoting, maar wel Italië. Cyprus werd tweede in de televoting, tweede bij de jury en kreeg tien punten. Griekenland kreeg er acht van Cyprus.

Je ziet nog steeds de diaspora in verschillende landen: Litouwers en Polen in het Verenigd Koninkrijk, Armeniërs in Frankrijk, Roemenen in Spanje en Albanezen in Italië. Allemaal gaven de televoters hoge punten aan deze landen.. Ook stemmen voor buurlanden kunnen velen niet laten. Denk maar aan de Nederlanders die voor ons hebben gestemd. Nogmaals: Dank u Nederland! Morgen kijken we naar de show zelf. Wat heeft ORF goed gedaan en wat minder?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.