Het zestigste Eurovisie Songfestival is voorbij. Wie vandaag voor de Wiener Stadthalle staat, zal niets meer herkennen van de gekte van de afgelopen week. Het podium staat er ondertussen niet meer en iedereen is terug naar zijn of haar land. Volgend jaar gaan we dus opnieuw naar Zweden, maar voordat we het hoofdstuk ‘Wenen 2015’ kunnen afsluiten, gaan we deze weer analyseren, terugblikken en vooruitblikken. Vandaag werken we ons oog op het scorebord van afgelopen zaterdag. Wat was verrassend? Wat viel ons positief of negatief op? En hoe verliep de zogenaamde ‘blocvoting’?

De nummer één van de avond was Zweden. Het haalde een enorm hoge score, maar niet zijn allerhoogste ooit. Drie jaar geleden, in 2012, kreeg Loreen zeven punten meer. Heel Europa stemde ook op Måns. Griekenland was het minst dol op “Heroes” en gaf vier punten. Lagere punteren waren er niet voor hem. Rusland eindigde tweede, ook met een enorm hoog puntensaldo, net zoals de nummer drie. In vergelijking met vorig jaar: Conchita had toen minder punten dan Italië dit jaar. Ook de Belgen kregen meer dan 200 punten en Australië zat bijna aan die grens. Dat zowel Zweden als Rusland over de 300 punten gingen, is opmerkelijk. Dat had gevolgen voor het hele scorebord. Zo had de nummer tien, Servië, amper 53 punten nodig om daar te geraken. Alle punten gingen dan ook bijna naar de vaste vijf: Zweden (39/39), Italië (39/39), Rusland (37/39), België (36/39) en Australië (34/39).

Het werd een spannende eerste helft. Al vanaf de eerste stemrondes leek het te gaan tussen Zweden, Rusland en Italië. Eerst leek Rusland af te stevenen op een overwinning. In het tweede deel van de show kwam Zweden stevig opzetten en na de Britse twaalf klom Zweden over Rusland. Toen Litouwen, een buurland van Rusland trouwens, geen punten gaf aan Polina, gaf hij nooit meer de zege uit handen.

Voor zowel Rusland, Italië, België, Letland en Montenegro werd het hun beste resultaat qua punten ooit. Voor Montenegro was de dertiende plaats zelfs de beste plaats ooit. Zowel voor Letland als Israël was het dit jaar de eerste finale in jaren en beide landen maakten hun comeback in de top 10: Letland op zes, Israël op negen. De Serviërs keerden terug na een jaar afwezigheid en geraakten zoals eerder gezegd nipt in de top 10.

Vroeger was het een enorm gehekeld punt: ‘blocvoting’. Alle landen in het Oosten zouden op elkaar stemmen en het Westen zou nooit meer kunnen winnen. Niets is minder waar. Sinds 2010 zijn we nog maar één keer naar het Oosten geweest en als we de laatste negen en de komende editie even bekijken qua locatie, zien we dat dit het vijfde festival in Scandinavië zal worden. Het vijfde van de tien! Uiteraard stemmen buurlanden nog altijd op elkaar. Zo gaven Nederland en Frankrijk hun twaalf aan buurland België en gingen alle Scandinavische landen voor Zweden. Servië en Montenegro wisselden ook netjes de twaalf uit aan elkaar. Moldavië, niet in de finale, gaf ook de twaalf aan Roemenië. Ook Cyprus en Griekenland wisselden hoge punten uit, maar voor het eerst in de geschiedenis gaven ze – als ze de mogelijkheid hadden – niet de twaalf aan elkaar.

Voorheen scoorden Azerbeidzjan en Griekenland elk jaar hoog. Het is nu al voor het tweede jaar op rij dat ze buiten de top 10 vallen. En dan is het vooral de kijker die het laat afweten. Voor Noorwegen is het dan weer het derde jaar op rij dat ze in de top 10 kunnen eindigen, terwijl voor Frankrijk dit al het vierde jaar op rij is dat ze bij de laatste vijf eindigen. Bijna de hele Big Five deed het opvallend slecht. Op Italië na eindigde Spanje (21), het Verenigd Koninkrijk (24), Frankrijk (25) en Duitsland (26) buiten de top 20. Het Verenigd Koninkrijk is al jaren aan een teleurstellende reeks bezig en ook Duitsland is na een korte heropleving in 2010, 2011 en 2012 het scoren kwijt. Erger nog: samen met gastland Oostenrijk (dat gebeurde bij een gastland ook nog nooit) eindigde Duitsland laatste met ‘zero points’. Het was al van 2003 geleden dat er een nul op het scorebord te zien was.

Stelden er topfavorieten teleur? Azerbeidzjan werd vaak getipt voor een hoge notering, maar viel du met een twaalfde plaats buiten de top 10. Ook Slovenië stelde wat teleur met een veertiende plaats, net zoals Spanje met de eenentwintigste plek. Frankrijk maakte na de repetities een heuse sprong richting top 10. Voor Lisa Angell en de Franse delegatie was het dan ook een grote teleurstelling. Iemand van de omroep sprak zelfs al van terugtrekking. Letland eindigde dan weer onverwacht hoog (maar niet minder verdiend) met “Love Injected”. Ook Israël en Servië kwamen onverwacht piepen in de top tien. En natuurlijk onze Loïc, die na de halve finale naar de vierde plek steeg bij de bookmakers. Die bookmakers hadden de top 5 trouwens volledig juist voorspeld. Voor Montenegro werd een laatste plaats voorspelt, maar eindigde in het midden van het scorebord.

Letland geeft het stokje van het langst niet kwalificeren door aan Portugal. dat zich het laatst in 2010 kon plaatsen voor de finale. Aan Tsjechië kunnen ze het niet geven, want die hebben zich gewoon nog nooit kunnen plaatsen. Morgen kijken we in After Vienna naar de gesplitste jury- en televotingresultaten, waar sinds de bekendmaking al heel wat rond te doen is geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.