“We have four countries coming up, but it is no longer possible for any other country to catch up. We are ready to announce the winner and the winner is Sweden!” Dat waren de woorden van presentatrice Mirjam Weichselbraun afgelopen nacht rond de klok van kwart voor één. In de langste Songfestivalfinale ooit trok Zweden dan ook aan het langste eind. Op de vraag of Zweden het Eurovisie Songfestival aankan moet geen antwoord gezocht worden. In 2013 waren we al in Zweden voor de 58e editie in Malmö. Drie jaar later keren we dus terug, maar er zijn wel vragen die we kunnen stellen.

Provisie: de European Broadcasting Union heeft 10, 12 en 14 mei als data uitgekozen voor het Eurovisie Songfestival 2016. Dit is nog maar een voorlopige datum, er kan dus nog geschoven worden. De combinatie 3-5-7 mei en 17-19-21 mei lijken mogelijk. Later kan niet, want dan is er de finale van de Champions League. Een bevestiging van een definitieve datum volgt later.

Net zoals in 2013 is de Zweedse openbare omroep, SVT, gastomroep voor het volgende Eurovisie Songfestival. De omroep heeft vijf televisiekanalen, waaronder het kanaal met de meeste kijkers, SVT1. Na hun organisatie van twee jaar geleden hebben ze de technische know-how om het festival te organiseren en kunnen zelfs met vrijwel hetzelfde team (Christer Björkman, Martin Österdahl) aan de slag. De eerste vraag die je kan kunt stellen is: “Gaat het niet te hard op Malmö 2013 lijken?”.

Wij denken van niet. De Zweedse omroep heeft zijn trots. Ze leveren elk jaar met hun nationale selectie een compleet nieuwe setting af en trekken heel Zweden door. Het zou ons dan ook verbazen dat we enige restanten van 2013 zouden terugzien. Petra Mede als presentatrice lijkt dan ook uitgesloten.

Overmorgen begint SVT aan het Eurovisie Songfestival 2016. Christer Björkman, de Zweedse ‘Mr. Eurovision’ nodigt steden uit om hun kandidatuur te stellen. Dat is misschien wel de belangrijkste vraag: naar waar gaan we in 2016? De steden die in aanmerking komen lijken dezelfde als die in 2013: Stockholm, Malmö en Göteborg. De geruchten gaan dat de hotelkamers voor mei 2016 in Stockholm al geblokkeerd zijn. Als het Stockholm zou worden, is de Friends Arena een optie. Er kan voor een concert ruim 65.000 man binnen, maar dan zou het maar aan halve capaciteit (of minder) gebruikt worden. De Ericsson Globe zou ook kunnen. Het festival van 2000 kwam ook vanuit de grote bol. De grote favoriet lijkt de in 2013 afgeleverde Tele2 Arena. Er kan zo’n 45.000 man binnen, maar waarschijnlijk zou er dan weer van de helft gebruik worden gemaakt.

Als we buiten Stockholm gaan kijken, lijken Malmö en Göteborg ook in de race. Malmö zouden we al kunnen uitsluiten omdat het laatste festival in 2013 daar was. Toen was de Malmö Arena de place to be, een zaal waar 15.500 mensen binnen kunnen. Göteborg heeft het Scandinavium (foto) met een capaciteit van 14.000 mensen. Vorige keer liepen ze het festival al mis en zou de evenementenhal waar de editie van 1985 plaatsvond wel eens onze locatie in mei 2016 kunnen zijn.

Heeft SVT eigenlijk nog wel het geld om een tweede festival in een tijdspanne van vijf jaar te organiseren? SVT is altijd heel praktisch ingesteld geweest. Vroegere investeringen komen er vandaag de dag uit. Ze kunnen bijna alles zelf in handen nemen en moeten niet veel aan externe organisaties geven. Het festival van 2013 was één van de goedkoopste in de laatste jaren en niemand had het gemerkt. SVT zal dus zeker nog het ettelijke budget hebben. Waarom zouden ze anders altijd hun beste inzendingen sturen?

Zweden: het land van afkortingen.
IKEA, ABBA, H&M… Wie kent deze afkortingen niet? Ze zijn allemaal van Zweedse origine. Zweden is een land in Scandinavië, het hoge noorden van Europa. De buren van Zweden zijn Finland, Noorwegen en Denemarken. In het land van Loreen en Måns wonen er zo’n 9,8 miljoen mensen. In Zweden kijken en beoefenen ze naast voetbal ook vaak ijshockey. Bekende Zweden in de wereld (naast onze Eurovisie-sterren natuurlijk) zijn Dolph Lundgren, Avicii, Björn Borg en Zlatan Ibrahimović. Ook Alfred Nobel, naar wie de Nobelprijs zijn naam heeft te danken, was een Zweed. De Zweden hebben ook heel wat uitgevonden: de thermometer, de pacemaker en de lucifer zijn allemaal van Zweedse makelij.

Of het nu Stockholm, Malmö, Göteborg of een ander plekje zal worden, weten we binnen enkele weken. De Zweden zijn meestal snel in hun berichtgeving, dus het zal allemaal niet zo lang duren voor we de eerste berichten rond 2016 gaan krijgen. En laat nu de Post Eurovision Depression maar beginnen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.