Dé generale repetitie, alsook bekend als de jury-uitzending, is zonet afgelopen. De helft van de punten voor morgenavond zijn nu gegeven door de twintig landen. Morgen mogen de televoters hun favorieten aanduiden en rond deze tijd kennen we de tien nieuwe finalisten. Deze show was dus even belangrijk als die van morgenavond. Sinds 2009 geven de jury’s in de finale de helft van de punten. In Malmö werd het systeem ook ingevoerd dat alle juryleden niet hun top 10, maar hun volledige top moeten ingeven. Zo kan een televotingwinnaar bijvoorbeeld nog nul punten krijgen.

De show start met Conchita Wurst. Ze blikken terug op de finale van vorig jaar. We zien haar op het grote podium “Rise Like A Phoenix” zingen. De schermen achter haar zijn geopend en we zien een groot orkest. Tijdens het optreden zien we honderden kleine belichte balletjes naar beneden komen. We zien ze regelmatig, maar niet tijdens de optredens. Gelukkig maar, want anders zouden we overkill krijgen. Tijdens het nummer loopt ze door de zaal naar de greenroom. Ze kondigt na haar nummer alle kandidaten aan, die lopen naar het podium.

Dan komen de hosts op: Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun en Alice Tumler. Conchita zal tijdens de show de presentatrice in de greenroom doen. De kandidaten gaan dan ook het podium af. Dan krijgen we het oude vertrouwde: een verwelkoming, een grapje hier en daar, uitleg over de televoting. “Let the Eurovision Song Contest begin” en we zijn vertrokken.

We starten met Moldavië. Eduard heeft misschien niet het sterkste lied, maar met de overdreven staging (mannen en vrouwen in sexy politie-uniformen) hebben we al meteen een catchy opener. Ook is het zijn beste performance van de week. Armenië heeft ‘unlucky number two’ om te starten. De zes artiesten uit vijf verschillende werelddelen brachten een mooie performance. De paarse setting is best indrukwekkend. Rond 21:20 was het de beurt aan ‘onze’ Loïc. Hij heeft in één week tijd een enorme groei doormaakt: van een onstabiele repetitie met lelijke shots tot dit resultaat… knap werk. We zijn misschien niet objectief, maar dit moet met gemak de finale halen. Na België komen onze noorderburen en daar is veel over geschreven. Veel geschrijf over weinig stof zou je zeggen, maar vandaag heeft Trijntje definitief voor een broekpak gekozen. De Vlaamse regisseur heeft weer een eigenzinnig optreden afgeleverd. Helaas is het nummer misschien niet opvallend genoeg. Zingen kan Trijntje wel! Finland stuurt dit jaar een band van mensen met een mentale beperking en hun inzending duurt amper anderhalve minuut. Toch maken ze indruk: niet omwille van de kwaliteit, maar van hun verschijning. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: België (nogmaals, we zijn niet objectief), Finland, Armenië, Nederland, Moldavië.

Na Finland een break, met een gesprek met Loïc en Trijntje in de greenroom. Conchita vraagt wat ‘ra-ra-rap’ wilt zeggen aan Loïc en hoe je de naam van Trijntje uitspreekt. Dan komen er twee zekere ‘qualfiers’ denken wij. Griekenland liet zien dat je kan werken aan een performance. De zangeres ging op Engelse les en nam een witte piano meer (inclusief pianist). Heb dan nog eens een kloek van een stem en je hebt het label van finalist. Estland was lang topfavoriet, maar ondertussen zijn er enkele landen voorgeschoten. Toch laat het duo zien wat ze kunnen. Eén week lang zagen we middelmatige optredens, maar dit was er ‘boenk’ op. Ook Elina & Stig hebben het labeltje van finalist op hun borst. Macedonië brengt een mooi nummer, maar het zit vlak voor een favoriet en vlak na een stevige dancetrack. Mooi nummer, maar dit is een inzending die je in al het geweld van de avond snel vergeet. Dat kan je niet over de Servische Bojana zeggen. Wanneer de beats starten, gaat de zaal compleet los. Ze is ook één van de beste (misschien wel niet de beste) zangeressen. We hopen op een finale voor deze Servische sympathieke. Het contrast kan niet groter zijn met het kleine liedje van Hongarije, dat als tiende aan de beurt is. Boggie gaat het echt van de jury moeten hebben. We betrappen haar niet op een foutje, maar dit cliché nummer over de oorlog is gewoon geen televotingmateriaal. Dan komt Wit-Rusland. Uzari had een goede performance, maar het wilt maar niet overtuigen. Na twee jaar geluk in Scandinavië zal de finale halen enorm moeilijk zijn. Rusland staat al met één been in de finale. Het zou gek moeten lopen dat Polina de finale niet haalt. Dit zou zomaar kunnen winnen (de halve finale toch). Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Rusland, Estland, Griekenland, Servië, Hongarije, Macedonië, Wit-Rusland.

Als Polina het podium afkomt, gaan we richting greenroom. Conchita heeft een babbel met het Estse duo en ook Bojana komt aan het woord. Dan gaan we richting de laatste vier landen. Denemarken stuurt een nummer dat doet denken aan de jaren zestig. Het is best catchy, maar op dit het grote publiek gaat overtuigen? Na acht jaar finale kan het negende er wel eens te veel aan zijn. De Albanese Elhaida Dani had deze week soms moeite met zingen, maar deze keer zat het echt wel goed. Ze haalt haar hoge noot op het einde. Roemenië wilt de kijker graag raken en doet dat met beelden van kinderen uit Roemenië. Het is misschien niet de sterkste inzending van het land, maar wel de meest emotionele. Tot slot Georgië en wat een pech heeft Nina. Ze is haar stem kwijtgeraakt en dat hoor je. Toch doet ze haar best en hoor je het amper. Dat noemen ze een artiest. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Roemenië, Georgië, Albanië, Denemarken.

Dan nodigen de hosts ons uit om te gaan stemmen. Europa (en Australië) krijgen ruim vijftien minuten de tijd om te stemmen. We zien tot het einde van de show ook nog een promotiefilmpje over Wenen en de afgelopen week, een filmpje over facts van het Songfestival en fragmenten van de zeven rechtstreeks geplaatste finalisten. Er werden ook finalisten bekendgemaakt, natuurlijk was dit maar om te oefenen. In volgorde van bekendmaking waren deze tien de ‘uitverkorenen’: Denemarken, Wit-Rusladn, Albanië, Macedonië, Georgië, Finland, Servië, Roemenië, Hongarije en Estland.

Onze prognose: dit is een heel moeilijke halve finale. We zien ze allemaal in de finale, maar dat kan natuurlijk niet. Een zekerheid lijkt het voor volgende landen: Griekenland, Estland en Rusland. Deze landen verwachten we ook in de finale: Armenië, België, Finland, Roemenië en Georgië. Dan blijven er nog twee plaatsen over. Volgens ons lijkt het voor Macedonië, Hongarije en Denemarken moeilijk de finale te halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.