De Belgische delegatie kan met een gerust hart toekijken en zich voorbereiden op de grote finale. Op het moment van schrijven heeft Belgiƫ nu ook Sloveniƫ en Azerbeidzjan ingehaald bij de bookmakers. Die twee landen moeten vanavond, samen met vijftien andere landen, strijden voor de tien resterende plaatsen in de finale. Vanavond ook al, want de juryleden uit de verschillende landen stemmen op basis van deze beelden. Morgen komen daar de punten bij van de televoters en kennen we rond deze tijd morgenavond alle finalisten van de zestigste editie.

Geen “Rise Like A Phoenix” of ander lied van Conchita om te openen, maar meteen de drie presentatrices op het podium: Alice, Mirjam en Arabella. Samen met Conchita verwelkomen ze de zeventien delegaties op het podium. Na een korte introductie van de regels, van Oostenrijk en nog enkele andere zaken gaat de show van start met de eerste vijf landen van de avond.

Starten doet deze tweede halve finale met Litouwen. Vaidas en Monika (foto) zingen het vrolijke “This Time”. Ze brengen het vlot en ze kussen in het midden van het nummer. Voor de eerste keer kussen ok de backings en ze hopen op de gay-vote, want de mannen en de vrouwen kussen elkaar. Ierland had op het verkeerde moment een off-day. Ze zong veel beter in alle voorgaande repetities en je ziet de zennuwen bij Molly. Het grote contrast met Litouwen doet hier ook geen goed aan. San Marino brengt twee Junior-kandidaten met een enorm oubollig nummer. Ze zijn nog niet klaar voor het grote festival. Ze zijn allebei nerveus en de vocals zijn gewoon niet goed. Zoals Michele het in het begin zegt: “No” for San Marino. Een stukje heerlijke muziek uit de Balkan dan vanuit Montenegro. Knez staat al tientallen jaren in het vak en dat hoor je. De act rond hem is ook slim bedacht. Ondanks de taalbarriĆØre moet Montenegro opnieuw de finale kunnen halen. Dinsdag ging de “Warrior” uit GeorgiĆ« door naar de finale. Of het voor die van Malta lukt, is nog maar de vraag. Ook Amber voelt de druk en is gewoon vals aan het zingen. De kansen zijn verkeken. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Montenegro, Litouwen, Ierland, Malta, San Marino

Na de eerste vijf landen doet Conchita een korte babbel met de Ierse en San Marinese kandidaten. Dan komt de eerste echte klepper van de avond: Noorwegen. MĆørland & Debrah Scarlett zingen “A Monster Like Me” op zo’n pure manier dat je meer wilt zien. Van een muzikaal hoogtepunt uit Noorwegen naar een Portugees niemendalletje. Zangeres Leonor Andrade heeft een prima stem, maar het nummer wilt gewoon niet mee. Je wacht op een hoogtepunt, maar dat blijft achterwege. De comeback van TsjechiĆ« (foto) mogen ze alvast geslaagd noemen. Het duo heeft charisma, power en allebei een dijk van een stem. “Hope Never Dies” werd perfect uitgevoerd. Zicht op de finale? IsraĆ«l haalt volgens vele fans al twee jaar onterecht de finale niet. Dit jaar lijken de kansen weer groot. Nadav maakt er een heus feest van met het nodige vuurwerk. Zijn vocals zijn goed vanavond. Ook Letland zit met de vloek van het niet-kwalificeren. Dit jaar moet en zal die doorbroken moeten worden. Aminata overtuigde tijdens de rehearsals en doet dat nu ook. In haar knappe rode jurk is dit een gevaarlijke outsider. De Azeri’s sturen ‘The Voice of Turkey’ naar Wenen met een Zweedse productie. Elnur brengt het nummer met passie en stijl, net zoals de act die ze rond hem hebben bedacht. IJsland brengt een jong, fris meisje naar Wenen. De ervaren Hera Bjƶrk ondersteunt haar, samen met vier andere backing vocals. Broodnodig, want Maria mist die ervaring en dat hoor je. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Noorwegen, Azerbeidzjan, IsraĆ«l, Letland, TsjechiĆ«, IJsland, Portugal.

Vlak voor het laatste blok gaat Conchita in de greenroom op bezoek bij Noorwegen en Portugal. Het laatste blok van vijf starten we met dĆ© topfavoriet: Zweden (foto). MĆ„ns zingt zijn nummer enorm goed en de act is er gewoon. Voor ons is het al afgezaagd, maar diegene die het voor de eerste keer zien gaan versteld staan. Zwitserland is na het sterke Zweden een vogel voor de kat. MelaniĆ© RenĆ© zingt goed, zonder meer. Ondanks dat er veel op het podium staat, komt het allemaal saai over. Cyprus brengt het moment van kalmte in de show. John uit Cyprus steeg na de rehearsals enorm bij de bookmakers. Logisch, hij is een charmante jongen en kan zingen. Ondertussen is bekend geworden dat Portugal een tweede kans krijgt omdat er geluidsproblemen waren. Dit zal na de show gebeuren. De jury’s moeten stand-by blijven. Hetzelfde gebeurde met Roberto Bellarosa in 2013. SloveniĆ« is als voorlaatste aan de beurt met de oorwurm van deze halve finale. Goede vocals, goede muziek, een wat vreemde act… recept voor de finale. De laatste kandidaat is Monika uit Polen. In haar rolstoel zingt ze het simpele “In The Name Of Love”, maar dat doet ze met volle overtuiging. Vreemd om met deze ballade af te sluiten. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Zweden, SloveniĆ«, Cyprus, Polen, Zwitserland

Opnieuw hetzelfde patroon als in de eerste halve finale: we mogen stemmen (Belgiƫ niet, maar wel de zeventien deelnemende landen Ʃn de vier rechtstreeks geplaatste finalisten die in deze show zijn ingeloot), wat promotie voor Wenen, wat over de geschiedenis van Oostenrijk en de rechtstreeks geplaatste finalisten in een filmpje. Dan maakt men weer tien valse finalisten bekend: Tsjechiƫ, Azerbeidzjan, Montenegro, Malta, Ireland, Cyprus, Noorwegen, Polen, San Marino en Israƫl.

Onze prognose: deze halve finale is al iets voorspelbaarder dan die van dinsdag. Een zekerheid lijkt het voor volgende landen: Zweden, Noorwegen en Azerbeidzjan. Verwachten we ook in de finale: Sloveniƫ, Letland, Montenegro, Cyrus, Israƫl, Litouwen en Tsjechiƫ. Natuurlijk kan een ander land nog ƩƩn van die plaatsen innemen. Voor San Marino, Malta, Portugal en Zwitserland lijkt kwalificatie moeilijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.