Het is dinsdag 19 mei 2015 en vanavond start om 21:00 de eerste halve finale van het zestigste Eurovisie Songfestival 2015.

Dankzij de overwinning van Conchita Wurst vorig jaar in Kopenhagen mag de Oostenrijkse omroep ORF vanavond miljoenen kijkers verwelkomen in de Wiener Stadthalle in Wenen. In de arena zelf zullen er vanavond ruim 10.000 fans de show volgen. Er doen zestien kandidaten mee vanavond, waaronder ook de Belgische en Nederlandse kandidaat. Dat zijn respectievelijk Loïc Nottet en Trijntje Oosterhuis. Ze treden vlak achter elkaar aan, als derde en vierde.

Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2015
01. Moldavië: Eduard Romanyuta – I Want Your Love
02. Armenië: Genealogy – Face The Shadow
03. België: Loïc Nottet – Rhythm Inside
04. Nederland: Trijntje Oosterhuis – Walk Along
05. Finland: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina Mun Pitää
06. Griekenland: Maria Elena Kyriakou – One Last Breath
07. Estland: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye To Yesterday
08. Macedonië: Daniel Kajmakoski – Autumn Leaves
09. Servië: Bojana Stamenov – Beauty Never Lies
10. Hongarije: Boggie – Wars For Nothing
11. Wit-Rusland: Uzari & Maimuna – Time
12. Rusland: Polina Gagarina – A Million Voices
13. Denemarken: Anti Social Media – The Way You Are
14. Albanië: Elhaida Dani – I’m Alive
15. Roemenië: Voltaj – De La Capăt/All Over Again
16. Georgië: Nina Sublatti – Warrior

Zestien landen doen vanavond mee en die stemmen ook allemaal. Australië, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje stemmen ook mee vanavond en zenden tevens de show live uit. Ook alle deelnemende landen hebben die verplichting. Van de zestien gaan de tien met de hoogste punten door naar de finale. Elk land geeft 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. Die punten worden bepaald door de kijkers (50%) en de vijfkoppige vakjury (50%). Die vakjury gaf gisterenavond al punten. Ze moesten elk een lijst maken met een ranking van 1 naar 16. De resultaten worden allemaal samengevoegd en uiteindelijk komen ze tot een eindtotaal. De Belgische jury bestaat uit Michel Gudanski (producer), Candice Wachel (artist manager), Florence Huby (zangeres, 2011), Megan Giart (zangeres) en Marc Radelet (organisator muziekfestival). Als back-up jurylid is Roberto Bellarosa (2013) aangeduid.

In België is de eerste halve finale live te volgen via Eén (HD), La Une (HD) en Radio 2 met commentaar van Peter Van De Veire en Eva Daeleman. De Walen krijgen de stemmen van Jean-Louis Lahaye en Maureen Louys te horen en in Nederland zijn Cornald Maas en Jan Smit de commentatoren op NPO1. Vanuit ons land is de show ook (al dan niet digitaal) te volgen via BBC Three, France Ô en EinsPlus. Voor de uitzending, vanaf 20:40, telt Peter Van De Veire op Eén af met de Eurovisiesongfestival Top 25. Vanavond telt hij af van nummer 25 tot 16 en blikt hij ook vooruit naar enkele kandidaten van vanavond. In Nederland is er voor de show Op Weg Naar Het Songfestival (20:35) en op La Une start om 20:20 een docu: Il était une voix, Loïc Nottet à l’Eurovision.

De presentatie van de show ligt in handen van drie dames: Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler en Arabella Kiesbauer. Zij krijgen in de greenroom assistentie van Conchita Wurst, de winnares van vorig jaar. Voor 23:00 kennen we de tien nieuwe finalisten en de zes afvallers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.