De hoogdag voor de fans van het Eurovisie Songfestival is aangebroken. Vanavond om 21:00 start de finale van het zestigste Eurovisie Songfestival vanuit de Wiener Stadthalle in Wenen, Oostenrijk.

Ruim 10.000 fans volgen de show vanuit de zaal en miljoenen kijkers zullen afstemmen op het festival. Dinsdag en donderdag konden twintig landen zich plaatsen voor de finale vanuit de eerste en de tweede halve finale. Zeven landen stonden al rechtstreeks geplaatst. Australië is vanavond uitzonderlijk ook een deelnemend land. België zit ook in de finale, met “Rhythm Inside” van Loïc Nottet.

Finale Eurovisie Songfestival 2015
01. Slovenië: Maraaya – Here For You
02. Frankrijk: Lisa Angell – N’oubliez Pas
03. Israël: Nadav Guedj – Golden Boy
04. Estland: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye To Yesterday
05. Verenigd Koninkrijk: Electro Velvet – Still In Love With You
06. Armenië: Genealogy – Face The Shadow
07. Litouwen: Monika Linkytė & Vaidas Baumila – This Time
08. Servië: Bojana Stamenov – Beauty Never Lies
09. Noorwegen: Mørland & Debrah Scarlett – A Monster Like Me
10. Zweden: Måns Zelmerlöw – Heroes
11. Cyprus: John Karayiannis – One Thing I Should Have Done
12. Australië: Guy Sebastian – Tonight Again
13. België: Loïc Nottet – Rhythm Inside
14. Oostenrijk: The Makemakes – I Am Yours
15. Griekenland: Maria Elena Kyriakou – One Last Breath
16. Montenegro: Knez – Adio
17. Duitsland: Ann Sophie – Black Smoke
18. Polen: Monika Kuszyńska – In The Name Of Love
19. Letland: Aminata – Love Injected
20. Roemenië: Voltaj – De La Capăt/All Over Again
21. Spanje: Edurne – Amanecer
22. Hongarije: Boggie – Wars For Nothing
23. Georgië: Nina Sublatti – Warrior
24. Azerbeidzjan: Elnur Huseynov – Hour Of The Wolf
25. Rusland: Polina Gagarina – A Million Voices
26. Albanië: Elhaida Dani – I’m Alive
27. Italië: Il Volo – Grande amore

Loïc start als dertiende in de finale. Hij is daarmee als laatste ingedeeld in het eerste deel van de finale. Volgens de gokkantoren kan hij een enorm goed resultaat gaan neerzetten en zelfs voor de tweede Belgische overwinning op het Songfestival zorgen. Denemarken, Finland, Ierland, IJsland, Macedonië, Malta, Moldavië, Nederland, Portugal, San Marino, Tsjechië, Wit-Rusland en Zwitserland konden zich niet plaatsen vanuit de halve finales. Alle landen van dit jaar mogen wel punten geven en moeten de show live uitzenden. Elk land geeft 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. Die punten worden bepaald door de kijkers (50%) en de vijfkoppige vakjury (50%). Die vakjury gaf gisterenavond al punten. Ze moesten elk een lijst maken met een ranking van 1 naar 27. De resultaten worden allemaal samengevoegd en uiteindelijk komen ze tot een eindtotaal.

Het kan een spannende avond worden voor België. Loïc Nottet heeft sinds de tweede halve finale zich in de top vijf kunnen wurmen. Wie weet zorgt hij dertig jaar na de Belgische overwinning voor een Songfestival op Belgische bodem in 2016. Andere topfavorieten zijn Zweden, Rusland, Italië, Australië en Estland.

De finale kan in België live worden gevolgd via Eén (HD), La Une (HD) en Radio 2, met in Vlaanderen commentaar van Peter Van De Veire en Eva Daeleman. De Waalse kijkers krijgen de stemmen van Jean-Louis Lahaye en Maureen Louys te horen. In Nederland kan je de show volgen op NPO 1 met commentaar van Cornald Maas en Jan Smit. Ook is de show vanuit BelgiË (al dan niet digitaal) te volgen via BBC One, France 2, Das Erste, TVE 1, Rai 2. Voor de show kan je op Eén de top vijf van de Eurovisiesongfestival Top 25 bekijken vanaf 20:40, terwijl op NPO 1 om 20:25 de special van Op weg naar het Songfestival start.

De Belgische punten zullen worden voorgelezen door Walid. Hij presenteert bij de RTBF onder andere The Voice Belgique en is daarnaast ook DJ. Edsilia Rombley leest de Nederlandse punten. Na middernacht kennen we de winnaar van het zestigste Eurovisie Songfestival. Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler en Arabella Kiesbauer praten dat aan elkaar, terwijl Conchita Wurst in de greenroom zal staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.