Vandaag, donderdag 21 mei 2015, is het de dag van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Geen Belgische en Nederlandse kandidaat vanavond, die traden afgelopen dinsdag al aan in de eerste halve finale met het gekende resultaat. Om 21:00 start dus de tweede halve finale, vanavond met zeventien kandidaten. Die halve finale komt vanuit de Wiener Stadthalle in Wenen, waar ruim 10.000 fans van het festival de show zullen volgen. Daarnaast zijn er miljoenen Europeanen en ook Australiërs die de show live zullen volgen op het televisiescherm.

Tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2015
01. Litouwen: Monika Linkytė & Vaidas Baumila – This Time
02. Ierland: Molly Sterling – Playing With Numbers
03. San Marino: Anita Simoncini & Michele Perniola – Chain Of Lights
04. Montenegro: Knez – Adio
05. Malta: Amber – Warrior
06. Noorwegen: Mørland & Debrah Scarlett – A Monster Like Me
07. Portugal: Leonor Andrade – Ha Um Mar Que Nos Separa
08. Tsjechië: Marta Jandová & Václav Noid Bárta – Hope Never Dies
09. Israël: Nadav Guedj – Golden Boy
10. Letland: Aminata – Love Injected
11. Azerbeidzjan: Elnur Huseynov – Hour Of The Wolf
12. IJsland: María Ólafsdóttir – Unbroken
13. Zweden: Måns Zelmerlöw – Heroes
14. Zwitserland: Mélanie René – Time To Shine
15. Cyprus: John Karayiannis – One Thing I Should Have Done
16. Slovenië: Maraaya – Here For You
17. Polen: Monika Kuszyńska – In The Name Of Love

Zeventien landen doen vanavond mee en die stemmen ook allemaal. Australië, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk stemmen ook mee vanavond en zenden tevens de show live uit. Ook alle deelnemende landen hebben die verplichting. Van de zeventien gaan de tien met de hoogste punten door naar de finale. Elk land geeft 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. Die punten worden bepaald door de kijkers (50%) en de vijfkoppige vakjury (50%). Die vakjury gaf gisterenavond al punten. Ze moesten elk een lijst maken met een ranking van 1 naar 17. De resultaten worden allemaal samengevoegd en uiteindelijk komen ze tot een eindtotaal.

In België is de tweede halve finale live te volgen via Eén (HD), La Une (HD) en Radio 2 met commentaar van Peter Van De Veire en Eva Daeleman. De Walen krijgen de stemmen van Jean-Louis Lahaye en Maureen Louys te horen (daar start de show in uitgesteld relais om 22:15) en in Nederland zijn Cornald Maas en Jan Smit de commentatoren op NPO1. Vanuit ons land is de show ook (al dan niet digitaal) te volgen via BBC Three, France Ô en EinsPlus. Voor de uitzending, vanaf 20:40, telt Peter Van De Veire op Eén af met de Eurovisiesongfestival Top 25. Vanavond telt hij af van nummer 15 tot 6 en blikt hij ook vooruit naar enkele kandidaten van vanavond. In Nederland is er voor de show Op Weg Naar Het Songfestival (20:35).

De presentatie van de show ligt in handen van drie dames: Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler en Arabella Kiesbauer. Zij krijgen in de greenroom assistentie van Conchita Wurst, de winnares van vorig jaar. Voor 23:00 kennen we de tien nieuwe finalisten en de zeven afvallers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.