Het Eurovisie Songfestival heeft een nieuwe laureaat: Måns Zelmerlöw. Hij vertegenwoordigde Zweden tijdens de finale van de zestigste editie in de Wiener Stadthalle met “Heroes”.

Zelmerlöw haalde 365 punten. Polina Gagarina stond het eerste deel van de puntentelling aan de leiding, maar toen kwam Zweden opzetten. Zij eindigde met “A Million Voices” voor Rusland als tweede. Il Volo uit Italië derde. Loïc Nottet heeft allesbehalve teleurgesteld, want hij eindigde op de vierde plaats voor België met 217 punten. Hij gaf dan ook een prachtige performance van “Rhythm Inside”. Hij kreeg twaalf punten van Nederland, Hongarije en Frankrijk. Australië vervolledigde de top 5 in de langste finale ooit van vier uur.

Eindstand Eurovisie Songfestival 2015
01. Zweden: Måns Zelmerlöw – Heroes (365)
02. Rusland: Polina Gagarina – A Million Voices (303)
03. Italië: Il Volo – Grande amore (292)
04. België: Loïc Nottet – Rhythm Inside (217)
05. Australië: Guy Sebastian – Tonight Again (196)
06. Letland: Aminata – Love Injected (186)
07. Estland: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye To Yesterday (106)
08. Noorwegen: Mørland & Debrah Scarlett – A Monster Like Me (102)
09. Israël: Nadav Guedj – Golden Boy (97)
10. Servië: Bojana Stamenov – Beauty Never Lies (53)
11. Georgië: Nina Sublatti – Warrior (51)
12. Azerbeidzjan: Elnur Huseynov – Hour Of The Wolf (49)
13. Montenegro: Knez – Adio (44)
14. Slovenië: Maraaya – Here For You (39)
15. Roemenië: Voltaj – De La Capăt/All Over Again (35)
16. Armenië: Genealogy – Face The Shadow (34)
17. Albanië: Elhaida Dani – I’m Alive (34)
18. Litouwen: Monika Linkytė & Vaidas Baumila – This Time (30)
19. Griekenland: Maria Elena Kyriakou – One Last Breath (23)
20. Hongarije: Boggie – Wars For Nothing (19)
21. Spanje: Edurne – Amanecer (15)
22. Cyprus: John Karayiannis – One Thing I Should Have Done (11)
23. Polen: Monika Kuszyńska – In The Name Of Love (10)
24. Verenigd Koninkrijk: Electro Velvet – Still In Love With You (5)
25. Frankrijk: Lisa Angell – N’oubliez Pas (4)
26. Duitsland: Ann Sophie – Black Smoke (0)
26. Oostenrijk: The Makemakes – I Am Yours (0)

België kreeg van 36 landen punten en we gaven onze twaalf aan Zweden. Voor Rusland, Italië, België, Letland en Montenegro is dit het hoogste puntenaantal ooit. Voor Montenegro is de dertiende plaats meteen ook hun hoogste klassering ooit. Voor Australië werd het een succesvol debuut met een vijfde plaats. Normaal is het nu ook afgelopen voor Australië, maar wij denken dat EBU ze permanent gaat laten deelnemen. Een catastrofale avond voor vijf van de zeven rechtstreeks geplaatste finalisten: Spanje kon vijftien punten verzamelen, het Verenigd Koninkrijk amper vijf, Frankrijk juist vier. Voor Duitsland en gastland Oostenrijk werd het een nachtmerrie: voor het eerst sinds 2003 zien we weer een ‘nul’ op het scorebord staan. De ‘eer’ gaat naar Ann Sophie met “Black Smoke” en The Makemakes met “I Am Yours”.

De jury-punten van Macedonië en Montenegro werden tijdens de finale waren ongeldig. Dit gaat de EBU nader onderzoeken. Albanië en San Marino moesten enkel beroep doen op de jury omdat er te weinig stemmen waren. Zweden is nu met zes overwinningen het tweede beste land in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Enkel Ierland doet beter met zeven overwinningen. Måns Zelmerlöw haalde de derde hoogste score ooit op het festival, terwijl Rusland de vierde hoogste score ooit haalt. De Zweedse euforische delegatie gaf na de finale een persconferentie. Een verslag kan je hier vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.