Het Eurovisie Songfestival 2016 zal vanuit Stockholm komen, meer bepaald vanuit de Globe Arena. Officieel heet deze arena de Ericsson Globe.

De Zweedse omroep SVT maakte het heugelijke vanochtend bekend. Men had de keuze uit verschillende – grotere – locaties, maar het productieteam blijft voor de trend van kleiner gaan. Ook de naburige Tele2 Arena was in de race, net zoals het Scandinavium in Göteborg, de Saab Arena in Linköping en de Göransson Arena in Sandviken. De Malmö Arena uit 2013 was ook een tijdje in de race, maar trok zijn bid terug in.

Ondertussen is bekend dat Martin Österdahl opnieuw Executive Producer zal worden. Die rol kreeg hij in 2013 ook. Hij kon de keuze toelichten: “Stockholm kan ons garanderen dat we het event naar een nieuw level kunnen tillen” Ook spreekt een trotse burgemeester, Karin Wanngård: “Stockholm is muziek en creativiteit. Dit is de uitgelezen kans om mensen naar Stockholm te halen. Dit is een mooie kans voor onze stad” Stockholm zal instaan voor alle festiviteiten rond het festival.

In het najaar van 1986 begon men met de bouw van het bolvormige gebouw. Tot op de dag van heden is het nog steeds de grootste bol dat fungeert als gebouw ter wereld. In februari 1989 werden de eerste activiteiten gehouden in Globen. Zo noemen de Zweden de arena meestal. Er vinden vooral concerten en ijshockey plaats. In 2000 was Globen al eens de locatie van het Eurovisie Songfestival. Toen was er een recordaantal van 16.000 mensen aanwezig. Waarschijnlijk ligt dat aantal in 2016 lager, omdat het podium veel groter is geworden. Tussen 2002 en 2012 was Globen ook de arena van de apotheose van Melodifestivalen.

De Globe Arena is een onderdeel van Stockholm Globe Arenas en heel dat complex zal volgend jaar gebruikt worden. Zo zal Hovet dienst doen als perscentrum en zullen de delegaties verblijven in Annexet. De laatste venue van dit complex is de grote Tele2 Arena. Te groot voor het festival te organiseren met ruim 40.000 zitjes. Toch krijgt deze arena een functie in de finale. Wat deze functie zal worden, weten we later.

De vooropgestelde data van dinsdag 10 mei 2016 voor de eerste halve finale, donderdag 12 mei 2016 voor de tweede halve finale en zaterdag 14 mei 2016 voor de grote halve finale zijn hiermee ook officieel gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.