In een persbericht in bekendgemaakt dat 43 landen zullen deelnemen aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar en een evenaring van het record van Belgrado 2008 en DĆ¼sseldorf 2011.

In vergelijking met vorig jaar is enkel Portugal (RTP) afwezig, maar maken OekraĆÆne en drie landen uit de Balkan (BosniĆ« & Herzegovina, Bulgarije en KroatiĆ«) hun comeback. Het nieuws van die laatste twee landen kwam pas nu met de bekendmaking naar buiten. Er zullen dus in 2016 twee halve finales zijn met een ongelijk aantal: achttien en negentien landen.

Deze landen en bijhorende omroepen doen mee in 2016: AlbaniĆ« (RTSH), ArmeniĆ« (AMPTV), AustraliĆ« (SBS), Azerbeidzjan (ITV), BelgiĆ« (VRT), BosniĆ« en Herzegovina (BHRT), Bulgarije (BNT), Cyprus (CyBC), Denemarken (DR), Duitsland (NDR), Estland (ERR), Finland (YLE), Frankrijk (France 2), GeorgiĆ« (GBP), Griekenland (NERIT), Hongarije (MTV), Ierland (RTƉ), IJsland (RƚV), IsraĆ«l (IBA), ItaliĆ« (RAI), KroatiĆ« (HRT), Letland (LTV), Litouwen (LRT), MacedoniĆ« (MKRTV), Malta (PBS), MoldaviĆ« (TRM), Montenegro (RTCG), Nederland (AVROTROS), Noorwegen (NRK), OekraĆÆne (NTU) Oostenrijk (ORF), Polen (TVP), RoemeniĆ« (TVR), Rusland (RTR), San Marino (SMTV), ServiĆ« (RTS), SloveniĆ« (RTVSLO), Spanje (TVE), TsjechiĆ« (ČT), Verenigd Koninkrijk (BBC), Wit-Rusland (BTRC), Zweden (SVT), Zwitserland (SRG SSR)

Het is de eerste deelname sinds 2012 voor BosniĆ« & Herzegovina, sinds 2013 voor Bulgarije en KroatiĆ« en sinds 2014 voor OekraĆÆne. Met de Turkse omroep TRT is de EBU lang in overleg geweest, maar zij keren niet terug. De EBU blijft met niet-deelnemende landen (Turkije, Slovakije,…) in overleg om in de toekomst wel deel te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.