Het jaar 2015 zit er nagenoeg helemaal op en dat wil weer zeggen dat er kan teruggeblikt worden op wat er dit jaar gebeurd is. Dit jaar trok de Eurovisiekaravaan¬†naar Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. Het zou een speciale editie worden, want voor de zestigste keer werd de finale georganiseerd. Belgi√ę en Nederland waren ook van de partij. Ons land was er voor de 57e keer bij en onze buren voor de 56e keer. Na een heuse mediastorm liep het festival voor Nederland fout af, maar ons land kon eindelijk nog eens hoog eindigen op het scorebord met een ongekend talent van amper 19 jaar.

Mei 2014. Het festival van Kopenhagen kent zijn apotheose op zaterdag 10 mei. In een omgebouwde loods is er de grote finale met 26 landen. Een vrouw met een baard trekt aan het langste eind: Conchita Wurst wint voor Oostenrijk het Eurovisie Songfestival 2014 met “Rise Like A Phoenix”. De EBU had al voor de editie van 2014 vastgelegd dat 12, 14 en 16 mei 2015 de data gingen worden voor de zestigste editie. Gastomroep ORF wou dat een week later en kreeg zijn zin: 19, 21 en 23 mei 2015 werden de definitieve data. Na een opgefrist logo werd begin augustus bekend dat de Wiener Stadthalle de ‘place to be’ ging zijn in mei. De omroep wou bruggen bouwen en koos voor het thema ‘Building Bridges’. Voor Oekra√Įne ging dat niet: zij trokken zich terug wegens politieke redenen. Wel goed nieuws uit Cyprus, Servi√ę en Tsjechi√ę, want die keerden allemaal terug. Tsjechi√ę deed dat zelfs na vijf jaar afwezigheid. Het aantal deelnemers lag vast op 39. Dat dachten we toch, want midden februari werd verrassend Australi√ę toegevoegd aan het deelnemersveld. Met presentatrices, startvolgordes, commentatoren en juryleden kon het zestigste festival beginnen.

Zowel de eerste halve finale (19 mei 2015) als de tweede halve finale (21 mei 2015) leverden allebei tien finalisten op. Samen met de zeven rechtstreeks geplaatste finalisten stonden 27 landen op zaterdag 23 mei 2015 aan de start van de finale van het Eurovisie Songfestival 2015. 

De Oostenrijkse omroep trommelde het Wiener Philharmoniker op, √©√©n van de beroemdste orkesten van de wereld, om het “Te Deum” om klokslag 21:00 te brengen op miljoenen televisieschermen in de wereld. Na een korte terugblik op het festival √©√©n jaar eerder en een uitgebreide introductie van het thema komen we in de zaal terecht. Na een kort eerbetoon aan de vorig jaar overleden Udo J√ľrgens (de eerste Oostenrijkse winnaar van het festival) verschijnt Conchita op het toneel.

Naast een zingende Conchita krijgen we ook drie zingende presentatrices. Dit jaar mochten Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun en Alice Tumblr de honeurs waarnemen. Samen met Conchita, het ORF Radio Symphonisch Orkest, Vienna Boys Choirn The Suparar Kids en Leftboy brachten zij het themalied van dit jaar: “Building Bridges”. Dat was ook de tagline van deze editie. Mocht je het eens vergeten tijdens de show, kreeg je voldoende herrieneringen van de presentatrices.

Net zoals tijdens de halve finales mag Conchita alle landen aankondigen tijdens een heuse landenparade. Deze finale zou de langste ooit worden: zowel het deelnemersveld (27 landen) en de duur van de show (de volle 240 minuten) braken records. Ieder land werd voor zijn optreden ingeleid door een filmpje, waar de desbetreffende artiest een pakketje kreeg in eigen land met een voorwerp. Dat voorwerp zou de artiest naar Oostenrijk halen. Na het verplichte protocol kon de show beginnen.

01. Sloveni√ę: Maraaya – Here For You
Sloveni√ę mocht de finale van het zestigste festival openen. De nationale omroep koos voor exact dezelfde selectiemethode als in 2014: EMA. Tijdens de superfinale ging het tussen een soort van zigeunerensemble en een act met een luchtviool. Nu weten we allemaal dat die luchtviool hoort bij de act van Maraaya. Raay en Marjetka Vovk, man en vrouw (√©n hoofdtelefoon), wonnen de nationale finale met “Here For You”.

02. Frankrijk: Lisa Angell – N’oubliez Pas
Het eerste land van de rechtstreeks geplaatste finalisten was Frankrijk. Vorig jaar nam de Franse zender France 2 het stokje over van France 3, in de hoop om zo meer kijkers te lokken naar het festival. Eind januari komt heel plots het nieuws naar buiten dat Lisa Angell namens Frankrijk naar Wenen mocht en meteen maakte de omroep het nummer bekend: “N’oubliez Pas”. Dat nummer herdacht WO I.

03. Isra√ęl: Nadav Guedj – Golden Boy
Met Isra√ęl ging het al een tijdje niet goed op het festival. Ze hadden al vier edities de finale niet gehaald. De openbare omroep gaf de organisatie van de selectie uit handen aan een commerci√ęle zender. Die gebruikte Rising Star als selectie, een lokaal geproduceerde competitie die al aan vele landen verkocht was. Na maanden lang zoeken won Nadav Guedj het tweede seizoen en schreef Doron Madali voor hem “Golden Boy”.

04. Estland: Elina Born & Stig Rästa РGoodbye To Yesterday
Opnieuw koos men in Estland voor Eesti Laul in 2015. Toen de line-up bekend werd, schoot Estland vooruit bij de bookmakers. Die hadden √©√©n bepaalde inzending duidelijk in het vizier: “Goodbye To Yesterday”. Dat nummer kon met gemak doorstoten naar de finale. Daar moesten de vertolkers het opnemen tegen negen andere kandidaten. Uiteindelijk konden die met gemak hebben: Elina Born & Stig R√§sta.

05. Verenigd Koninkrijk: Electro Velvet – Still In Love With You
In het Verenigd Koninkrijk zat men wat met de handen in het haar. De interne keuzes van de afgelopen jaren konden nooit overtuigen en daarom mocht het publiek nu ook nummers inzenden. Uit al die inzendingen koos de BBC voor “Still In Love In You”, een nummer in de charleston-stijl van de jaren ’30. De performers van het lied waren Alex Larke en Bianca Nicholas, die samen Electro Velvet vormden.

06. Armeni√ę: Genealogy – Face The Shadow
Lang liet de omroep in Armeni√ę niets van zich horen, maar in het niets maakte ARMTV bekend dat Genealogy naar Wenen zou mogen afreizen: een groep met Armeni√ęrs uit de verschillende continenten (Essa√Į Altounian, Tamar Kaprelian, Vahe Tilbian, Stephanie Topalian, Mary-Jean O‚ÄôDoherty en Inga Arshakyan). Het nummer kreeg eerst de titel “Don’t Deny”, maar werd gewijzigd naar “Face The Shadow”.

07. Litouwen: Monika Linkytńó & Vaidas Baumila – This Time
In¬†Litouwen¬†had de omroep een lange reeks van voorrondes uitgeschreven voor solisten en men koos het lied en de artiest apart. Op Valentijn werd het¬†lied gekozen¬†en een week later de artiest. Omdat het nummer uitermate geschikt leek voor een duo, werden¬†Monika Linkytńó en Vaidas Baumila in extremis samen gezet¬†en wonnen ze ook met¬†“This Time”. In Wenen pakten ze uit met een bijzondere kus tijdens de act.

08. Servi√ę: Bojana Stamenov – Beauty Never Lies
Na een jaar afwezigheid keerde¬†Servi√ꬆin Wenen opnieuw terug naar het Eurovisie Songfestival. De¬†tekstschrijver van “Moltiva”¬†kreeg van de omroep de opdracht om drie nummers te schrijven, die het tegen elkaar zouden gaan opnemen tijdens een nationale. Dat deed hij en uiteindelijk won¬†“Ceo Svet Je Moj”, vertolkt door Bojana Stamenov. Uiteindelijk gaat er een Engelse versie naar Wenen:¬†“Beauty Never Lies”.

09. Noorwegen: M√łrland & Debrah Scarlett – A Monster Like Me
Na zowel een top 10-positie in 2013 als 2014 waren de verwachtingen hoog in¬†Noorwegen. NRK besloot om alle voorrondes te schrappen en enkel een finale te houden, maar wel¬†m√©t orkest. Tijdens de finale wist ondermeer een nummer over pizza de superfinale te halen, maar uiteindelijk wisten¬†M√łrland & Debrah Scarlett¬†te winnen met¬†“A Monster Like Me”. Jammer genoeg mocht het orkest niet mee naar Wenen.

10. Zweden: Måns Zelmerlöw РHeroes
‘Derde keer, goede keer’ moest¬†M√•ns Zelmerl√∂w¬†hebben gedacht toen hij zich inschreef voor de nationale selectie van¬†Zweden. Na zijn goede noteringen in 2007 en 2009 tijdens Melodifestivalen probeerde de 28-jarige zanger het opnieuw. Met een monsterscore bereikt hij de finale en met een al even grote monsterscore, waaronder een twaalf van de¬†Belgische jury,¬†wint hij de finale in Stockholm¬†met¬†“Heroes”.

11. Cyprus: John Karayiannis – One Thing I Should Have Done
Cyprus¬†was er in 2014 niet bij en maakte in Wenen zijn¬†comeback. Dat deden ze met een nieuwe formule: Eurovision Song Project. Na vele audities en challenges, wist¬†John Karayiannis de nationale finale te winnen. Opmerkelijk is dat zowel de jury als kijkers een andere winnaar hadden.¬†Als twee honden vochten om een been, dan liep John Karayiannis ermee heen. Hij won met¬†“One Thing I Should Have Done”

12. Australi√ę: Guy Sebastian – Tonight Again
Het sloeg in als een bom bij de fans: Australi√ę mag deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.¬†Australi√ę, een land met veel Europese migranten, is dol op het festival en omdat het festival 60 jaar werd, mogen ze deelnemen in Wenen. De Australische omroep SBS koos intern voor zanger Guy Sebastian. Op enkele dagen schreef hij samen met zijn team een nummer voor Wenen: “Tonight Again”.

13. Belgi√ę: Lo√Įc Nottet – Rhythm Inside
In ons eigen land was het weer de beurt aan de RTBF om een inzending te kiezen voor het Eurovisie Songfestival. Op 3 november kwam een Waalse krant met het nieuws dat Lo√Įc Nottet naar Wenen mocht. De RTBF bevestigde dat nieuws nog dezelfde dag. Op¬†10 maart¬†ging het Belgische nummer voor Wenen¬†in premi√®re:¬†“Rhythm Inside”. Opmerkelijk: de VRT had de primeur om het refrein te laten horen.

14. Oostenrijk: The Makemakes – I Am Yours
Het gastland stond al meteen in de finale en omdat de stad Wenen geld vrijmaakte voor het festival zelf, kon de omroep ook een nationale selectie organiseren. Tijdens de finale wonnen The Makemakes¬†gemakkelijk met “I Am Yours”. Voor de internationale finale kreeg het land ook al op voorhand de veertiende startplek, om zo zeker te zijn dat het productieteam tijdens de bepaling van de startvolgorde onpartijdig zou blijven.

15. Griekenland: Maria Elena Kyriakou – One Last Breath
Na een hele¬†hetze rond de omroep¬†(nu ondertussen opnieuw veranderd is naar¬†ERT) kon¬†Griekenland¬†gewoon deelnemen in 2015. Wederom ging de openbare omroep een samenwerking aan met een¬†commerci√ęle zender. Vanuit een grote zaal in Athene kwam de nationale finale, dat ook meteen een feest werd voor de zestigste verjaardag van het festival.¬†Maria Elena Kyriakou¬†trok aan het langste eind en won met¬†“One Last Breath”.

16. Montenegro: Knez – Adio
De omroep in¬†Montenegro¬†maakte als allereerste al op de laatste dag in oktober bekend dat¬†Knez¬†intern geselecteerd was als kandidaat voor het land.¬†De Servische componist en zanger¬†ŇĹeljko Joksimovińá, die eerder al zijn land vertegenwoordigde en presenteerde, componeerde het nummer en uiteindelijk¬†kwam het nummer als allerlaatste, midden maart, naar buiten:¬†“Adio”, een lied in de eigen taal met de typische Balkanbeat.

17. Duitsland: Ann Sophie – Black Smoke
In Duitsland hield men eens een nationale finale. Niets speciaal op zich, maar toch bereikte de uitzending verschillende landen. Andreas K√ľmmert en wildcard¬†Ann Sophie konden de superfinale bereiken. K√ľmmert won, maar meteen na de bekendmaking zegt hij niet naar Wenen te willen gaan. Daardoor kreeg Ann Sophie in extremis het ticket voor Wenen met “Black Smoke”. Het werd een item in ondermeer het VRT Journaal.

18. Polen: Monika KuszyŇĄska – In The Name Of Love
Vorig jaar viel¬†Polen¬†enorm op en het contrast met de inzending van 2015 kon niet groter zijn. Waar men in 2014 nog koos voor vrouwen met grote siliconen borsten die de was deden op het podium, ging men dit jaar voor¬†Monika KuszyŇĄska¬†en de ballade¬†“In The Name Of Love”. Na een ongeval belandde de zangeres in een rolstoel, maar dat hield haar niet tegen om te blijven zingen.

19. Letland: Aminata – Love Injected
Net zoals bij Isra√ęl was het voor¬†Letland¬†tijd voor verandering. Het was al van in 2008 geleden dat het land in de finale stond. De omroep gooide het roer om en koos voor een hele nieuwe voorronde:¬†Supernova. In die show kreeg de alternatieve muziek ook een plaats. Uiteindelijk zou een alternatief nummer ook de selectie winnen. Met een ruime meerderheid won zangeres¬†Aminata¬†de finale met het minimalistische¬†“Love Injected”.

20. Roemeni√ę: Voltaj – De La CapńÉt/All Over Again
De nationale omroep van¬†Roemeni√ꬆkoos ervoor om in 2015 opnieuw een editie van Selec»õia Na»õionalńÉ te organiseren, ook al was het moeilijk om eerst een budget te vinden. Er werden twaalf kandidaten geselecteerd voor de finale op 8 maart. Met een overduidelijke overmacht won¬†Voltaj¬†de nationale finale. De Roemeense Clouseau mocht naar Oostenrijk afreizen met¬†“De La CapńÉt/All Over Again”.

21. Spanje: Edurne – Amanecer
De nationale omroep van Spanje stuurt telkens een lokaal populaire artiest naar het Eurovisie Songfestival. Begin januari werd Edurne aangeduid als Spaanse kandidate. De zangeres is de vriendin van David de Gea, doelman van Manchester United. Naast voetbalvrouw is ze dus ook zangeres en op 1 maart kwam het nummer naar buiten: “Amanecer”. Door de drukte lag de site van TVE die dag zelfs plat.

22. Hongarije: Boggie – Wars For Nothing
De afgelopen jaren wist¬†Hongarije¬†goed te scoren op het festival en daarom besloot de omroep om ook in 2015 hun nationale selectie A Dal te behouden. Er werden wel¬†minder shows¬†uitgezonden om de vaart in de selectie te houden. Na enkele weken werd de line-up van dertig kandidaten teruggebracht naar acht in de finale. Die finale werd gewonnen door¬†Boggie¬†met¬†“Wars For Nothing”.

23. Georgi√ę: Nina Sublatti – Warrior
Na een rampzalig resultaat van¬†Georgi√ꬆin 2014 (de laatste plaats in de halve finale), koos de omroep voor opnieuw een nationale finale te organiseren. Dat deden ze in een tweeluik: de presentatie aan het einde van het jaar en de bekendmaking twee weken later.¬†Nina Sublatti won de finale. Na een herwerking door Thomas G:Son (de componist van “Euphoria”) klonk in Wenen¬†“Warrior”¬†heel wat anders op het podium.

24. Azerbeidzjan: Elnur Huseynov – Hour Of The Wolf
Na het weinige succes van B√∂y√ľk Sehne in 2014, ging¬†Azerbeidzjan¬†weer aan de slag met¬†Milli Se√ßim Turu. Dat was toch hun eerste plan, want enkele weken na die aankondiging besloot de omroep om volledig intern te kiezen voor Wenen. Hun oog viel op¬†Elnur H√ľseynov. Hij vertegenwoordigde Azerbeidzjan al eens in 2008, waar hij als de helft van een duo achtste werd. Dit jaar zou hij solo gaan met¬†“Hour Of The Wolf”.

25. Rusland: Polina Gagarina – A Million Voices
Maandenlang blijft het stil rond¬†Rusland¬†(op het Eurovisie Songfestival). Op een willekeurige maandagnamiddag in maart publiceerde Channel One een kort artikel dat¬†Polina Gagarina¬†de Russische kleuren mocht vertegenwoordigen in Wenen. Amper een week na die publicatie kwam het¬†lied van de zangeres¬†ook naar buiten. Tijdens het avondjournaal van de Russische openbare omroep werd¬†“A Million Voices”¬†voorgesteld.

26. Albani√ę: Elhaida Dani – I’m Alive
Traditiegetrouw werd in¬†Albani√ꬆop het einde van het jaar weer gekozen via Festivali i K√ęng√ęs. De nationale finale werd overtuigend gewonnen door Elhaida Dani, een zangeres die men op handen draagt na haar overwinning in The Voice Of Italy. Ze won met¬†“Diell”, maar wegens een rechtenkwestie¬†moest ze die inzending terugtrekken. Begin maart kwam dan de¬†nieuwe, definitieve inzending naar buiten:¬†“I’m Alive”.

27. Itali√ę: Il Volo – Grande Amore
Het deelnemersveld werd afgesloten door Itali√ę. De winnaar van het populaire Sanremo Festival kreeg het recht om Itali√ę te vertegenwoordigen in Wenen. Met 36 % won het operatrio Il Volo het festival. Al vrij snel werd duidelijk dat Piero, Ignazio en Gianluca graag naar Wenen wilden. Uiteindelijk maakte de Italiaanse omroep RAI bekend dat ze daadwerkelijk ook naar Wenen gingen met “Grande Amore”.

Nadat de volledige line-up had opgetreden, kon de televoting starten. Tijdens de interval act zagen we Martin Gruninger met een hele percussie act en ook Conchita mocht haar twee nieuwste hits brengen: “You Are Unstoppable” en “Firstorm”. Ook de winnaar van het Junior Eurovisie Songfestival 2014, de Italiaan Vincenzo Cantiello, was te gast voor een korte promotie voor het jongerenfestival. Vijf minuten voor middernacht ging de puntentelling dan van start.

Van in het begin was de top 3 duidelijk: Zweden, Rusland en Itali√ę. Vooral Rusland en Zweden gingen hard van in het begin. Ook Belgi√ę en Australi√ę kregen meestal punten. Het leek erop dat Rusland met de overwinning ging lopen, maar tijdens het tweede deel gingen de hoge punten vooral naar Zweden. Met de Britse twaalf nam Zweden om iets na half √©√©n de leiding definitief over. Om kwart voor √©√©n werd de Zweed M√•ns Zelmerl√∂w officieel uitgeroepen als winnaar van het Eurovisie Songfestival 2015 met “Heroes”.

Zweden eindigde eerste met 365 punten, Rusland volgde op de tweede plek met 303 punten en Itali√ę haalde 292 punten en eindigde punten. Belgi√ę (217 punten) en Australi√ę (196 punten) vervolledigde de top 5. Het was voor de eerste keer dat twee landen de kaap van 300 punten overschreed op hetzelfde scorebord. Ook was het de eerste keer dat de vierde plek op het scorebord meer dan 200 punten kon halen. De volledige uitslag kan je hier vinden. Opmerkelijke resultaten bij de gesplitste punten, want de televoters gingen daar massaal voor Itali√ę. Onze Lo√Įc kreeg tijdens de finale van 36 landen punten¬†en Zweden kreeg de meeste twaalf punten. Ook Belgi√ę gaf twaalf punten aan Zweden. In totaal volgen bijna 1,8 miljoen Belgen de finale van het festival.

Hiermee sluiten we het jaaroverzicht van 2015 af. Wij willen jullie hartelijk bedanken voor een fijn jaar, waar we dankzij jullie records gebroken hebben.  Wij kijken uit naar 2016!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.