Amaryllis Uitterlinden ‘wint’ eerste liveshow Eurosong 2016.

Zonet is de eerste liveshow van Eurosong 2016 uitgezonden op Eén. De vijf kandidaten hebben het beste van zichzelf gebracht met een cover van een bestaande Songfestivalhit. Voormalig winnaar van het Eurovisie Songfestival, Alexander Rybak, gaf samen met Scala-oprichter Stijn Kolacny advies na elk optreden. Naast de vijf optredens was er ook een groepsoptreden. Ze brachten allemaal samen “Heroes” van Måns Zelmerlöw, de winnaar van vorig jaar. Axel Hirsoux (2014) bracht ook nog eens (heel kort) “Mother”, terwijl Rybak een Eurovisie-medley speelde op zijn viool.

Als er vandaag al iemand naar het festival zou moeten gestuurd worden, dan zou de Vlaming kiezen voor Amaryllis Uitterlinden. De kijkers konden enkele minuten stemmen voor hun favoriete cover via televoting. Zij won dus de eerste liveshow, maar uiteindelijk viel er niet veel te winnen. Volgende week stellen de kandidaten hun vijf inzendingen voor. Ook dan kan de kijker stemmen.

01. Astrid Destuyver – Everyway that I can
In 2003 stond Urban Trad bijna op het eerste plekje in Riga, maar op het laatste moment nam Sertab Erener de leiding. Astrid bracht vanavond haar winnende inzending “Everyway that I can”. Stijn vond de stem van Astrid mooi, warm en jassy. Alexander vond het leuk dat iemand een up-tempo nummer in een trager jasje stak. Beiden zijn ook benieuwd naar het nummer van Astrid volgende week. Nadien merkte ‘pianist “Thomas Vanderveke nog op dat het de allereerste keer was voor Astrid op een groot podium.

02. Laura Tesoro – Düm Tek Tek
Laura ging het verder bij huis zoeken, maar dan ook weer dichtbij. Hadise is namelijk in België geboren en opgegroeid, maar tegenwoordig wereldster in Turkije. Ze vertegenwoordigde dat land in 2009 met “Düm Tek Tek”. Alexander vond ze de alles hebben om het op het Songfestival te maken en dat ze vooral heel positief en heel speels was. “Dom, maar charmant”. Stijn vond dat Laura wel heel koeltjes op het podium stond, wat heel moeilijk is zo’n grote tv-show. Hij merkte ook op dat Laura wel heel wat andere stijlen aankan. “Met zoveel energie mis je soms wel een noot, maar ik zong ook vals toen ik won” voegde Alexander daar nog aan toe.

03. Adil Araab – Hold me now
Adil bracht de enige winnende inzending ooit op Belgische bodem van het festival: “Hold me now” van Mr. Eurovision himself, Johnny Logan, uit 1987. Stijn vond het een dappere keuze, omdat iedereen het originele kent. Hij miste alleen sommige uithalen, die hij in zijn eigen nummers brengt. Rybak vertelde dan weer dat een zachte versie vaak moeilijker is dan een bombastische versie. Na een nies grapte de Songfestivalwinnaar van 2009 nog “Ik ben allergisch aan goede muziek”.

04. Tom Frantzis – Rhythm Inside
De laatste Belgische inzending ligt nog vers in het geheugen. Loïc Nottet bracht ons in mei vorig jaar naar een vierde plaats met “Rhythm Inside”. Tom bracht vanavond zijn versie. Het stemgeluid van Tom spreekt Stijn wel aan. Hij maakt het alternatieve nummer van Loïc grootser. “Er zijn artiesten die zichzelf gebruiken om zich met muziek uit te drukken, zo iemand is Tom” vertelde Alexander Rybak. Kolacny merkte ook op dat hij de ‘opdracht’ zich eigen had gemaakt en dat het niet meer als een opdracht aanvoelde.

05. Amaryllis Uitterlinden – Euphoria
Dit jaar is het al vier jaar geleden dat “Euphoria” het winnende nummer was in Bakoe. Loreen won toen voor de vijfde keer voor Zweden. Deze keer bracht Amaryllis een eigen versie, naar eigen zegen een ‘uitgeklede’ versie. Alexander vond Amaryllis vandaag de meest professionele van de vijf op het podium. Hij viel helemaal voor de versie, en hoopt dat ze wat meer zenuwen gaat hebben volgende week, zodat het “wat minder perfect” is. Stijn haalde de superlatieven boven en vond het beangstigend goed. Hij bleef heel de tijd geboeid luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.