Grote veranderingen in stemprocedure Songfestival.

Gisterenochtend kondigde de EBU via de officiële sociale mediakanalen van het Eurovisie Songfestival aan dat er ‘verandering zat aan te komen’ en dat ‘het Eurovisie Songfestival heel wat spannender ging worden.

Wel, de stemprocedure gaat grondig wijzigen.Vanaf dit jaar gaan de punten van de kijker allemaal tegelijk worden aangekondigd, terwijl de jurypunten door de 43 verschillende ‘spokespersons’ zullen worden aangekondigd. Alhoewel, enkel de ‘twelve points’ zal hij nog mogen uitdelen.

Als een land bijvoorbeeld 23 punten van de kijkers krijgt, dan zal de presentator deze in een blok geven aan het land. “We willen meer spanning brengen in de puntentelling. Deze nieuwe manier maakt betere televisie en een spannendere competitie” zegt Jon Ola Sand, Executive Supervisor van het festival. De Executive Producer van dit jaar zegt ook: “Vorige jaren kenden we de winnaar al twintig minuten voor het einde van stemming. Dat kan hier niet”. De Executive Producer is hier Martin Österdahl.

Voor het festival is dit de grootste wijiziging sinds 1975, sinds het ‘oude format’ van de 8-10-12 punten werd geïntroduceerd. Andere wijzigingen waren de televoting in 1997 en de herinvoer van de jury in 2009. De combinatie 50/50 verdeling tussen kijker en jury veranderd nu dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.