Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Cyprus.

Cyprus doet al sinds 1981 mee aan het Eurovisie Songfestival, maar kon tot op heden nog nooit winnen. In de 32 edities dat het land deelnam, konden ze drie keer vijfde eindigen: in 1982, 1997 en 2004. Het land staat voor menig kijker van het Eurovisie Songfestival wel bekend als ‘dat land dat twaalf aan Griekenland geeft’. Dit jaar doet Cyprus een gooi naar de eerste overwinning met de rockgroep Minus One, die naar Stockholm trekken met het nummer “Alter Ego”.

Minus One is een Cypriotische rockgroep die actief is sinds 2008. Ze begonnen eerst als coverband, maar schrijven nu ook eigen nummers. Francois Micheletto, Harrys Pari, Constantinos Amerikanos, Antonis Loizides en Chris Ioannides zijn de vijf groepsleden. Leadzanger Micheletto is momenteel ook één van de kandidaten in de Franse versie van The Voice. Als hij daar de finale zou halen, zit hij met een probleem. Zowel de Songfestivalfinale als de finale van The Voice zijn op 14 mei. De band heeft nog niet meteen een grote status in Cyprus. Vorig jaar werden ze derde in de nationale finale.

De Cypriotische omroep was van plan om een tweede editie van Eurovision Song Project te organiseren, maar de financiële toestand liet dat niet toe. CyBC maakte begin november bekend dat Minus One intern gekozen werd voor het Eurovisie Songfestival en dat Thomas G:Son het nummer zou schrijven. Op maandag 22 februari werd de Cypriotische inzending officieel voorgesteld tijdens het journaal: “Alter Ego”.

Cyprus zal deelnemen aan de eerste halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op dinsdag 10 mei. Minus One zal aantreden als elfde met “Alter Ego”.Minus One – Alter Ego
Tekst: Thomas G:son, Minus One
Muziek: Thomas G:son, Minus One

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.