Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. EΓ©n van die landen is Duitsland.

Duitsland debuteerde, net zoals BelgiΓ«, op het allereerste festival van 1956. In 1957 mocht Duitsland organiseren, maar niet omdat ze het festival wonnen. Ook in 1983 en 2011 was er een festival op Duitse bodem, toen wel om winst het jaar ervoor. Duitsland was vorige eeuw heel succesvol en haalde in totaal maar liefst 36 keer de top 10. Of dat dit jaar een 37ste keer zal worden, zal liggen aan Jamie-Lee. Zij gaat voor Duitsland naar Stockholm met “Ghost”.

De 18-jarige Jamie-Lee Kriewitz is geboren op 18 maart 1998 in het Duitse Bennigsen, Hannover. Als jonge tiener zingt ze in het gospelkoor Joyful Noise. Ze is dol op Docara Kei, een Japanse kledingstijl en K-Pop. Dat is Zuid-Koreaanse muziek. Het Duitse publiek leert haar kennen in oktober vorig jaar. Ze verscheen in de Blind Audities van The Voice of Germany. Met gemak wist ze de finale te halen in december. Met 38,29 % van de stemmen weet ze dan ook het vijfde seizoen op haar naam te schrijven. Als winnares van de wedstrijd mocht ze dan ook een single uitbrengen: “Ghost”.

Met “Ghost” doet ze mee aan de nationale finale. Normaal werd intern Xavier Naidoo naar Stockholm gestuurd, maar de respons van het publiek was zo negatief dat zijn kandidatuur werd ingetrokken. Er werd een nationale finale met tien kandidaten gehouden. Tijdens een superfinale met drie kandidaten wist Jamie-Lee overwinnend te winnen met 44,5 % van de stemmen. In totaal stemden die avond zo’n 620.000 mensen voor haar.

Duitsland is rechtstreeks geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival 2016. Jamie-Lee moet zich dus niet kwalificeren via de halve finales en zien we meteen terug tijdens de finale op zaterdag 14 mei.Jamie-Lee – Ghost
Tekst: Anna Leyne
Muziek: Anna Leyne, Thomas Burchia, Conrad Hensel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.