Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Estland.

In 1994 maakte Estland officieel zijn eerste aantrede op het festival. Eén jaar eerder probeerde het land ook al deel te nemen, maar bleef het steken in de halve finale voor nieuwkomers. In 2001 won Estland het festival en startte het een reeks van acht jaar waarin landen voor de allereerste keer wonnen. Wil Estland een tweede keer winnen, dan kan eventueel Jüri Pootsmann daar voor zorgen. Hij zal voor Estland dit jaar het nummer “Play” brengen.

Jüri Pootsmann is geboren op de eerste dag van juli 1994. Zoals de meeste kinderen zong ook Pootsmann als kind in een kinderkoor. Hij deed dat in Rapla. Naast Ests kan hij ook Deens, want daar heeft hij een jaar gestudeerd. Begin vorig jaar deed hij mee aan Eesti Otsib Superstaari op TV3, de lokale versie van Idool. Eind mei wist de zanger het zesde seizoen winnend af te sluiten, waarna hij zijn debuutsingle “Torm” mocht uitbrengen. Zijn debuutalbum komt dit jaar normaal gezien uit en zal in de alternatieve stijl zijn, de stijl die de zanger ook het meest prefereert.

In november werd bekend dat Jüri Pootsmann en negentien andere kandidaten waren geselecteerd voor Eesti Laul 2016. Pootsmann ging met een nummer van Stig Rästa (2015). En met succes. Zijn halve finale won hij met gemak en ook de finale ging zonder problemen. Met “Play” kreeg hij in de finale de meeste punten van zowel de kijker als jury en in de superfinale won hij met 32.394 stemmen, ruim 10.000 meer dan de nummer twee.

Estland zal deelnemen aan de eerste halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op dinsdag 10 mei. Jüri Pootsmann zal aantreden als dertiende met “Play”.Jüri Pootsmann – Play
Tekst: Stig Rästa, Vallo Kikas, Fred Krieger
Muziek: Stig Rästa, Vallo Kikas, Fred Krieger

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.