Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Finland.

Finland staat niet meteen bekend als een land dat vaak hoge ogen gooit op het festival. Het land eindigde negen keer laatste, waarvan drie keer met een nul. In 2006 (tien jaar geleden dit jaar) kwam er dan eindelijk succes, met de ruime overwinning van Lordi. Daarna haalde Finland regelmatig de finale, maar scoren zat er niet in. Dit jaar zijn ze er voor de vijftigste keer bij op het Eurovisie Songfestival en mag Sandhja de honneurs waarnemen met het nummer “Sing It Away”.

Sandhja Kuivalainen mag dan wel geboren zijn in de Finse hoofdstad Helsinki op 16 maart 1991, toch heeft de 25-jarige zangeres haar roots liggen in India en Guyana. Haar vader heeft namelijk de Indisch-Guyaanse nationaliteit. In 2013 brengt ze haar eerste single uit: “Hold Me”. Dat was de eerste single van haar debuutalbum “Gold”. Vorig jaar ging ze een samenwerking aan met de Finse zanger Brandon Bauer en brachten ze “The Flavor” uit. Naar eigen zeggen probeert ze wat van haar roots in haar muziek te brengen en zich te focussen op het leuke dingen in het leven.

Sandhja werd aangekondigd als één van de achttien kandidaten van Uuden Musiikin Kilpailu 2016 begin dit jaar. Ze deed mee in de laatste voorronde van de competitie met “Sing It Away”, waar ze als eerste eindigde. Tijdens de finale was ze niet meteen één van de favorieten, maar dankzij de jury kon ze toch winnen. Als de kijker alleen mocht kiezen, eindigde ze derde en ging Saara Aalto naar Stockholm.

Finland zal deelnemen aan de eerste halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op dinsdag 10 mei. Sandhja zal de halve finale openen en aantreden als eerste met “Sing It Away”.Sandhja – Sing It Away
Tekst: Sandhja Kuivalainen, Petri Matara, Milos Rosas, Markus Savijoki
Muziek: Heikki Korhonen, Markus Savijoki, Milos Rosas, Petri Matara, Sandhja Kuivalainen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.