Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Frankrijk.

Onze buren uit het zuiden, Frankrijk, verschenen al 58 keer op het Eurovisie Songfestival. Vooral de eerste 25 jaar waren ze succesvol, met twintig keer een plek bij de eerste vijf. Ze wonnen ook vijf keer: in 1958, 1960, 1962, 1969 en 1977. De laatste jaren lukt het echter niet meer en eindigden ze vier keer op bij buiten de top 20. Aan Amir om die vloek te doorbreken en eindelijk nog eens hoog te scoren. Hij gaat dat proberen met het tweetalige “J’ai cherché”.

Laurent Amir Khlifa Khedider Haddad, beter gekend als Amir Haddad, is geboren op 20 juni 1984 in Sarcelles. Als 8-jarige verhuist hij naar Israël, waar zijn familie ook vandaag komt. In 2006 doet hij mee aan Kokhav Nolad op de Israëlische televisie. Hij wist niet te winnen en stopte dan ook met zingen om zijn verplichte legerdienst te doen. In 2011 neemt hij het zingen terug op. Twee jaar geleden schreef hij zich in voor de Franse versie van The Voice, waar hij derde werd in de finale. Ondertussen heeft de zanger een carrière in Frankrijk en komt binnenkort zijn eerste Franse album uit.

De Franse omroep France 2 ging opnieuw voor een interne selectie in 2016. Op 12 maart zou de inzending worden voorgesteld, maar vroegtijdig werd gelekt dat Amir zijn land van geboorte ging vertegenwoordigen in Stockholm met “J’ai cherché”. Op 12 maart volgde echter nog de televisiepremière van de inzending. Voor de derde keer in de geschiedenis zal er ook Engels gezongen worden door Frankrijk.

Frankrijk is rechtstreeks geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival 2016. Amir moet zich dus niet kwalificeren via de halve finales en zien we meteen terug tijdens de finale op zaterdag 14 mei.Amir – J’ai cherché
Tekst: Nazim Khaled, Amir Haddad
Muziek: Nazim Khaled, Amir Haddad, Johan Errami