Destination Stockholm [14]: Nika Kocharov & YGL, Georgië

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Georgië.

Georgië debuteerde in 2007 en zal dit jaar voor de negende keer aanwezig zijn op het festival. Op 2009 (toen het land niet deelnam wegens het conflict met Rusland), 2012 en 2014 na haalde het land telkens de finale. Enorm hoge ogen heeft het land nog niet gescoord met twee keer een negende plek. Doen dit jaar Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz beter? Zij gaan naar het Eurovisie Songfestival 2016 met “Midnight Gold”.

Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz zal dit jaar Georgië vertegenwoordigen in Stockholm. Nika Kocharov is de leadzanger en gitarist van de groep. Er zijn nog drie andere leden: bassist Giorgi Marri, toetsenist en gitarist Levan Shanshiashvili en drummer Dima Oganesian. De band werd opgericht in het jaar 2000. Enkel Kocharov is er van het begin bij. Ze werken vooral aan hun muziek in Londen en bevinden zich vaak in de alternatieve clubs. Ze zijn het er alle vier over eens dat ze van muziek en zingen houden en dat Young Georgian Lolitaz hun grootste geluk is.

De Georgische openbare omroep GPB maakte in december bekend dat Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz het land zouden gaan vertegenwoordigen in Stockholm. Net zoals in 2015 werd er een nationale finale gehouden in een tweeluik: de finale en de uitslag twee weken later. Het nummer “Midnight Gold” werd overtuigend gekozen als inzending voor Georgië. De Zweed Thomas G:Son ging daarna aan de slag met het arrangement.

Georgië zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz zullen aantreden als zestiende met “Midnight Gold”.Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold
Tekst: Kote Kalandadze
Muziek: Kote Kalandadze, Thomas G:Son