Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Hongarije.

In 1993 wou Hongarije graag debuteren, maar dat lukte niet. Een jaar later gebeurde het wel en haalde Friderika Bayer een knappe vierde plek, tot op heden de beste plek voor het land. Hongarije doet het de laatste jaren goed op het festival en haalde enkel in 2008 en 2009 de finale niet. Hongarije zit al vijf jaar op rij in de finale Dit jaar zal Freddie hopelijk hetzelfde geluk hebben en er zes jaar van maken met zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival 2016: “Pioneer”.

Gábor Alfréd Fehérvári, beter bekend als Freddie, is geboren op 8 april 1990 in Győr. Voor hij aan professioneel zingen begon, was hij een gepassioneerd basketballer. Dat moest hij opgeven wegens een ernstige blessure; In 2014 doet hij mee aan de Hongaarse versie van Rising Star. Hij haalde daar de finale en eindigde vierde. Na zijn succesvolle passage daar werkt hij samen met András Kállay-Saunders (2014) aan “Mary Joe”, een nummer dat snel in de hitlijsten verscheen. Het nummer werd al snel een hit op de eerste plek in de charts. Het werd in 2015 één van dé zomerhits.

Eind vorig jaar maakte de Hongaarse omroep bekend dat Freddie één van de dertig kandidaten was van A Dal 2016 met het nummer “Pioneer”. Hij weet overtuigend zijn voorronde, halve finale en finale te winnen met telkens de hoogste positie van de kijkers en de jury. De tekstschrijver van “Pioneer”, Borbála Csarnai, kreeg ook nog een award tijdens de show voor de beste tekst.

Hongarije zal deelnemen aan de eerste halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op dinsdag 10 mei. Freddie zal aantreden als vierde met “Pioneer”.Freddie – Pioneer
Tekst: Borbála Csarnai
Muziek: Szabó Zé

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.