Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Ierland.

Ooit was Ierland hét land met de meeste overwinning, namelijk zeven. Dat is het land nog steeds, maar de glans van weleer zijn ze verloren. Ze wonnen in 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 en 1996. Hun laatste overwinning is dit jaar dus twintig jaar geleden. Sinds de introductie van de halve finale haalde het land zes keer de finale, waarvan de laatste keer in 2013. Dit jaar doet een lokaal idool mee voor Ierland. Het is Nicky Byrne die het land zal vertegenwoordigen met “Sunlight”.

Nicholas Bernard James Adam Byrne Jr, beter bekend als Nicky Byrne is geboren op 9 oktober 1978 in de Ierse hoofdstad Dublin. Voor zijn zangcarrière had hij een korte voetbalcarrière bij Leeds United. In 1998 deed hij auditie bij Westlife en werd hij een van de vijf leden. De groep raakte wereldwijd bekend en verkocht ruim twintig miljoen albums. De groep stopte definitief in 2012. Sindsdien heeft hij een solocarrière en is hij gaan presenteren op de Ierse openbare omroep RTÉ. In 2013, 2014 en 2015 gaf hij de Ierse punten doen tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival.

Al een tijdje deed het gerucht dat Nicky Byrne zijn land zou vertegenwoordigen in Stockholm. Op de ochtend van 13 januari maakte de Ierse omroep het nieuws officieel. Er zou geen nationale finale komen en voor het eerst werd zowel de Ierse kandidaat als inzending intern gekozen. Nicky Byrne zal Ierland vertegenwoordigen met “Sunlight” en die inzending werd ook op 13 januari meteen bekend.

Ierland zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. Nicky Byrne zal aantreden als zevende met “Sunlight”.Nicky Byrne – Sunlight
Tekst: Nicky Byrne, Wayne Hector, Ronan Hardiman
Muziek: Nicky Byrne, Wayne Hector, Ronan Hardiman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.