Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is IJsland.

Dertig jaar geleden, in 1986, debuteerde IJsland op het festival. Toen won Sandra Kim het festival. Het land wist nog niet te winnen, maar was er twee keer wel dichtbij. In 1999 en 2009 eindigde de IJslandse kandidate telkens op de tweede plek. Sinds 2008 haalde IJsland elk jaar de finale, maar vorig jaar werd die reeks abrupt beëindigd. Dit jaar doet een oude bekende opnieuw haar opwachting voor IJsland: Greta Salóme. Dit jaar gaat ze solo met “Hear Them Calling”.

Greta Salóme Stefánsdóttir (beter gekend als Greta Salóme) is geboren in 11 november 1986. Al sinds haar vier jaar speelt ze viool. Ze studeerde aan het conservatorium en is dan ook gespecialiseerd in de viool. Ze schrijft songs voor andere artiesten, maar regelmatig ook voor haarzelf. Zo schreef ze “Mundu eftir mér” voor de nationale finale van 2012, dat ze samen met Jónsi (2004) bracht. Ze wonnen de finale en gingen met de Engelse versie, “Never Forget” naar Bakoe. Daar eindigde het duo twintigste in de finale. Datzelfde jaar kwam haar debuutalbum “In The Silence” uit.

Greta waagde opnieuw haar kans in de selectie dit jaar en schreef zich in met “Raddirnar”. Ze eindigde derde in haar halve finale, wat een plek in de finale betekende. Daar eindigde ze tweede in de superfinale met “Hear Them Calling”, aangezien ze daar wel een taal mochten kiezen. De eerste twee gingen naar de superfinale, en daar wist Salóme ruim te winnen, met 61,32 % van de stemmen.

IJsland zal deelnemen aan de eerste halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op dinsdag 10 mei. Greta Salóme zal aantreden als zestiende met “Hear Them Calling”.Greta Salóme – Hear Them Calling
Tekst: Greta Salóme Stefánsdóttir
Muziek: Greta Salóme Stefánsdóttir

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.