Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Letland.

Letland maakte zijn eerste opwachting in 2000, toen het festival ook in de Globe Arena was. Meteen wist Letland met Brainstorm een mooie derde plek te halen. Twee jaar later won het land dankzij Marie N, waardoor het festival in Riga terecht kwam. Sinds 2009 wist Letland geen finale meer te halen, maar daar bracht Aminata vorig jaar succesvol verandering in. Dit jaar hoopt Justs dat opnieuw te doen, met “Heartbeat”. Er is alvast een duidelijke connectie met vorig jaar.

Justs Sirmais is geboren op 6 februari 1995 in Ķekava, niet ver van de Letse hoofdstad Riga. Zijn voornaamste idolen zijn Ray Charles, Michael Jackson, The Neighbourhood en Glass Animals. Die hebben hem naar eigen zeggen enorm beïnvloedt. Hij begon zijn muzikale carrière als straatmuzikant in Riga. Op dit moment geniet hij een lerarenopleiding om stemcoach te worden. Zijn ultieme doel is om zelf een school te openen voor alternatieve muziek. Ook werkt hij samen met enkele muzikanten aan een app dat omschreven kan worden als de ‘Tinder voor muziekliefhebbers’.

Het Letse publiek leerde hem dit jaar kennen dankzij de nationale voorrondes voor het Eurovisie Songfestival. Met “Heartbeat” won hij met gemak zijn voorronde en de halve finale. Ook de finale schreef hij vlotjes op zijn naam. Iemand anders kreeg meer stemmen via de televote, maar dankzij de online votes kon hij toch winnen. “Heartbeat” is geschreven door Aminata, die Letland vorig jaar vertegenwoordigde.

Letland zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. Justs zal de halve finale openen en aantreden als eerste met “Heartbeat”.Justs – Heartbeat
Tekst: Aminata Savadogo
Muziek: Aminata Savadogo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.