Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Litouwen.

Litouwen maakte zijn debuut in 1994, maar toen het in Dublin roemloos laatste werd met geen punten, besloot de omroep om vijf jaar weg te blijven. In 2006 was de Litouwse inzending controversieel en haalde LT United een zesde plek, hun beste notering tot nu toe. Sinds 2004 haalde Litouwen zeven keer de finale. Eén van die artiesten die de finale haalde, keert dit jaar terug: Donny Montell. Hij gaat naar Stockholm met het nummer “I’ve Been Waiting For This Night”.

Donatas Montvydas, beter bekend als Donny Montell, is geboren in de Litouwse hoofdstad Vilnius op 22 oktober 1987. De 28-jarige zanger groeide op in een muzikale wereld. Zijn vader was namelijk drummer van de lokaal bekende groep Plackartas. Hij doet in zowel 2009, 2010 als 2011 een poging om Litouwen te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival. Ook in 2012 doet hij mee en dan lukt het hem met “Love is Blind”. Hij kreeg de eer om Litouwen te vertegenwoordigen. Hij eindigde veertiende in de finale, één van de beste posities van het land op het festival.

Vier jaar na “Love Is Blind” waagde Donny Montell opnieuw zijn kans tijdens de preselecties in Litouwen. Hij begon als één van de favorieten aan de competitie, samen met een andere ex-deelnemer: Erica Jennings (SKAMP, 2001). Uiteindelijk wist Donny Montell in de finale, na negen weken competitie, aan het langste eind te trekken en kreeg hij het ticket naar Stockholm met “I’ve Been Waiting For This Night”.

Litouwen zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. Donny Montell zal aantreden als negende met “I’ve Been Waiting For This Night”.Donny Montell – I’ve Been Waiting For This Night
Tekst: Jonas Thander, Beatrice Robertsson
Muziek: Jonas Thander, Beatrice Robertsson

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.