Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Malta.

Malta debuteerde op het festival van 1971 en eindigde zowel dat jaar als in 1972 laatste. In 1975 deden ze ook mee, maar verdwenen toen vijftien jaar van het toneel. In 1991 keerde het land terug en wist sindsdien twee keer derde en twee keer tweede te eindigen. Ook haalde het land sinds 2004 zeven keer de finale. Eén van de twee runner-ups keert dit jaar terug naar het festival: Ira Losco. Veertien jaar na datum zingt ze in Stockholm het nummer “Walk On Water”.

Ira Losco is geboren op 31 juli 1981 in Silema. Begin dit millennium start ze haar carrière met haar groep Tiara, maar ze breekt al snel los van die groep. In 2002 won ze de nationale finale in Malta met “7th Wonder” en mocht ze naar Tallinn. Daar wist ze nipt niet het festival naar Malta te halen. In 2008 kreeg Ira Losco een ‘Midalja għall-Qadi tar-Repubblika’, of een ereteken van de president van Malta. Losco zet zich ook in voor LGBT rechten in Malta en ook voor de YMCA, dat opvang voor daklozen voorziet. Ook dierenrechten liggen haar nauw aan het hart.

Dit jaar probeerde ze het veertien jaar na haar tweede plek in 2002 nog eens opnieuw in de nationale preselectie voor het Eurovisie Songfestival. Met “Chameleon” wist ze het Malta Eurovision Song Contest 2016 te winnen. Echter besloot de zangeres in samenspraak met de omroep om een ander lied naar Stockholm te sturen. Op 17 maart kwam de definitieve inzending naar buiten: “Walk On Water”.

Malta zal deelnemen aan de eerste halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op dinsdag 10 mei. Ira Losco zal aantreden als achttiende en laatste met “Walk On Water”.Ira Losco – Walk On Water
Tekst: Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren, Molly Pettersson-Hammar, Ira Losco
Muziek: Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren, Molly Pettersson-Hammar, Ira Losco

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.