Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Noorwegen.

In 1960 zien we de eerste Noorse inzending op het Eurovisie Songfestival. Met elf laatste plaatsen heeft Noorwegen de meeste rode lantaarns op het festival. Ze hebben ook wel drie overwinningen: in 1985, 1995 en 2009 eindigde Noorwegen op het hoogste schavotje, waarvan de monsterzege van Alexander Rybak met “Fairytale” het recentste is. Dit jaar zal Agnete naar buurland Zweden gaan. Ze zal met het nummer “Icebreaker” Noorwegen vertegenwoordigen.

Agnete Kristin Johnsen, geboren op 4 juli 1994 in Nesseby, is al een tijdje bekend in Noorwegen. De 21-jarige zangeres won in 2008 met haar groep The BlackSheeps de lokale variant van Junior Eurosong, Melodi Grand Prix Junior. De prijs was geen ticket naar het jongerenfestival, maar wel een cd opnemen. In 2011 doen ze mee aan de nationale finale voor het festival in Düsseldorf en eindigen zein de superfinale. In 2014 deed ze mee aan de Noorse versie van Sterren Op De Dansvloer. Ze werd in de finale gekroond als de jongste winnares ooit van de Noorse versie.

Agnete werd aangekondigd als één van de tien finalisten van Melodi Grand Prix. Ze werkte samen met de componist van “A Million Voices” uit 2015 voor haar inzending. Ze ging naar de finale met “Icebreaker” en wist ook de superfinale te halen. De Noorse bevolking was het eens dat zij moest worden verkozen als winnares en haalde bijna het dubbele aantal stemmen op de nummer twee.

Noorwegen zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. Agnete zal aantreden als vijftiende met “Icebreaker”.Agnete – Icebreaker
Tekst: Agnete K. Johnsen, Gabriel Alares, Ian Curnow
Muziek: Agnete K. Johnsen, Gabriel Alares, Ian Curnow

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.