Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Oekraïne.

Oekraïne debuteerde in 2003 en één jaar later had het land al prijs met de overwinning van Ruslana in Istanboel. In 2007 en 2008 eindigde de Oekraïense kandidaat ook op het podium als tweede en in 2013 werd het land derde. Ze moesten nog geen finale missen, met uitzondering van vorig jaar. Toen was Oekraïne niet in Wenen aanwezig door de nationale crisis. Dit jaar doen we wel mee, en dat met Jamala. Ze zal het nummer “1944” brengen voor haar land.

Susana Jamaladynova, die sinds jaar en dag de artiestennaam Jamala gebruikt, is geboren op 27 augustus 1983 in de Kirgizische stad Osh. Haar ouders hadden Armeens-Oekraïense roots en als kind keerde ze al snel terug naar Oekraïne. Ze raakt nationaal bekend dankzij haar deelname aan New Wave in 2009. In 2011 doet ze mee aan de nationale selectie met het nummer “Smile”. Na vaststelling van fraude krijgt ze de kans om Oekraïne te vertegenwoordigen in Düsseldorf, maar ze weigerde. Sinds de crisis in Oekraïne zingt ze vooral over de Krim, waar ze woont.

Dit jaar deed ze opnieuw mee aan de nationale selectie, georganiseerd door een commerciële zender in Oekraïne. Ze wist de hectische finale te winnen met het nummer “1944”, waar ze zingt over de deportatie van de Krimtataren in 1944 en vooral over haar grootmoeder. Er gingen stemmen op dat dit een politieke inzending was, maar de EBU heeft bevestigd dat het nummer in zijn originele vorm te horen zal zijn.

Oekraïne zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. Jamala zal aantreden als zestiende met “1944”.Jamala – 1944
Tekst: Jamala
Muziek: Jamala

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.