Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Oostenrijk.

De Oostenrijkers debuteerden in 1957 op het tweede festival. Het land kon in de geschiedenis twee keer winnen: in 1966 en 2014. Daarmee heeft Oostenrijk een record. Geen enkel ander land dat twee of meer keer won moest (voorlopig) 48 jaar wachten op zijn volgende overwinning. De laatste overwinning ligt dus vers in het geheugen met Conchita Wurst. Dit jaar doet ZOË een poging voor de derde overwinning. Ze doet dat met het nummer “L’oin d’ici” volledig in het Frans.

Zoë Straub is geboren op 1 december 1996 in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Als 11-jarige doet ze mee aan de wedstrijd Kiddy Contest, waar ze “Engel ohne Flügel” brengt van Nicole. Ze raakt bekend als ze als meespeelt in de televisieserie “Vorstadtweiber” in 2015. Datzelfde jaar doet ze mee aan de nationale finale voor het Songfestival met “Quel Filou”. Ze eindigde daarmee derde. Eind vorig jaar kwam haar debuutalbum “Debut” uit, dat een plek in de top vijf van de charts wist te veroveren. Zoë zingt voornamelijk Franse chansons en spreekt naast Duits dus ook vloeiend Frans.

Dit jaar organiseerde de Oostenrijkse omroep ORF een nationale finale met tien kandidaten. ZOË was één van de tien kandidaten. Ze eindigde pas vierde bij de vakjury, maar het publiek ging massaal voor haar, waardoor ze de superfinale haalde. In die superfinale mocht enkel de kijker stemmen en was het dus beklonken voor de 19-jarige zangeres. Ze gaat naar Stockholm met “L’oin d’ici”.

Oostenrijk zal deelnemen aan de eerste halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op dinsdag 10 mei. ZOË zal aantreden als twaalfde met “Loin d’ici”.ZOË – Loin d’ici
Tekst: Christof Straub, Zoe Straub
Muziek: Christof Straub, Zoe Straub

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.